Rotarijanci dosledni u još jednoj misiji - da dečije paralize više ne bude

22. oktobar 2020. 10:26 Društvo Pirot Plus Online

Svi rotarijanci širom sveta već 35 godina nastoje da svojim angažovanjem doprinesu iskorenjavanju dečije paralize. Svetski dan borbe protiv dečje paralize obeležava se 24. oktobra. U susret ovom danu guverner Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora, Danilo Ljevnaić, prilikom posete Pirotu, govorio je o dosadašnjim postignućima na ovom velikom zadatku svih rotarijanaca.

Kako je u izjavi za portal Pirot Plus onlajn rekao Ljevnaić, pre mesec dana proglašeno je da je Afrika ostala bez polio bolesnih, još samo nekoliko slučajeva ima u Avganistanu i Pakistanu. On je dodao da je potvrda njihovom ispravnom radu i, naravno, motivacija za dalje studija Harvarda koja dokazuje da bi 18 miliona ljudi širom sveta imalo posledice dečje paralize da rotarijanci nisu pokrenuli tu akciju u borbi sa ovom bolešću.

Dečja paraliza je bolest koja napada nervni sistem, izaziva nepovratnu paralizu i ne može da se leči, ali je vakcinom moguće sprečiti infekciju. Vakcinacija je doprinela da se u gotovo svim zemljama ova bolest iskoreni. Ljevnaić ističe da je ubeđen da će za par godina zvanično proglasiti da polia više nema i da su uradili veliki posao.

U ovoj, kao i u svim ostalim akcijama rotari klubovi učestvuju dobrotvornim donacijama.