Rotari klub Pirot organizovao promociju knjige i filma o maratoncu Goranu Nikoliću

16. oktobar 2018. 22:00 Društvo Pirot Plus Online

U Hotelu Ana lux u organizaciji Rotari kluba Pirot održana je promocija knjige i filma o slabovidom maratoncu Goranu Nikoliću iz Kragujevca, koji je oborio Ginisov rekord istrčavši 55 maratona za 55 dana.

Ovom događaju prisustvovali su i guverner Distrikta 2483 Vlada Matić, asistent guvernera Saša Milutinović i blagajnik Distrikta i predsednica Rotari kluba Niš Radmila Stefanović.

Događaj je imao i humanitarni karakter pri čemu je svako od posetilaca mogao da ostavi dobrovoljni prilog koji će biti namenjen razvoju sporta osoba sa invaliditetom Paraolimpijskog kluba “Iskra” u Kragujevcu.

Predrag Ćirić, aktuelni predsednik Ritari kluba Pirot, izjavio je za Plus onlajn da je cilj promocije sakupljanje pomoći za klub u Kragujevcu koji se bavi razvojem sporta za decu sa hendikepom. Njihov gost, guverner Distrikta za Srbiju i Crnu Goru, danas je doneo i dva računara koja su poklonili Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, rekao je Ćirić.

Predsednik Rotari kluba Pirot istakao je da će se i u narednom periodu truditi da pomažu svim školama jer bez dobrog, kvalitetnog i savremenog obrazovanja nema napretka, a obrazovanje je jedna od osnovnih oblasti kojima se bavi Rotari klub.

Guverner Distrikta 2483, Vlada Matić, kaže da su dva računara koja su poklonili školi „Vuk Karadžić“ obezbeđena sredstvima iz velike akcije prilikom koje je prikupljeno preko 153.000 dolara. Prema Matićevim rečima, u saradnji sa Ministarstvom prosvete obezbedili su preko 500 računara za 113 škola, a posebno mu je drago da su mnoge seoske škole po prvi put dobile računare. Kada je u pitanju projekcija filma o Goranu Nikoliću, Matić objašnjava da je Goran Nikolić slabovidi maratonac koji na jedno oko ne vidi ništa, a na drugo svega 5%, ali je poduhvat mnogo veći i značajniji jer je želeo da skrene pažnju i prikupi sredstva za Regionalni centar Iskra, najveći centar za decu sa posebnim potrebama na Balkanu. Sledeći projekat Gorana Nikolića koji rotarijanci podržavaju je 77 maratona za 77 dana iduće godine u Čikagu.

Posetioci su najpre pogledali dokumentarni film „Otvorenih očiju“, a kasnije imali priliku da čuju detalje o knjizi “Maratonac”.