Rotari klub Pirot donirao mBot robotiće svim osnovnim školama u Pirotu i Okrugu

17. decembar 2021. 14:36 Društvo Pirot Plus Online

Rotari klub Pirot danas je u Velikoj sali Grada Pirota organizovao podelu mBot robotića za šest osnovnih škola u Pirotu i okrugu.

Podsećamo, prošle nedelje je robotiće dobila Osnovna škola “Sveti Sava”. Reč je projektu koji rotarijanci iz Srbije realizuju na osnovu potpisanog Memoranduma "Za lepšu školu" sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije sa osnovnim ciljem unapređenja digitalne pismenost đaka i kompetencija nastavnika.

Predsednik Rotari kluba za 2021./22. godinu Vladica Tošić kaže se ovi mBot robotići koriste za praktičnu nastavu u početnom programiranju i da se zahvaljujući obukama koje su obezbeđene za nastavnike informatike u mnogome unaprediti njihove kompetencije i ojačati digitalna pismenost đaka.

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić ističe da Grad Pirot podržava inovacije i osavremenjavanje nastavnih sredstava jer su svesni činjenice da je tehnički i tehnološki napredak veoma značajan, ali taj značaj mora najviše da se vidi kroz nastavu.

Po dva mBot robotića dobile su pirotske škole “Vuk Karadžić”, “8. septembar” i “Dušan Radović”, kao i osnovne škole iz Babušnice, Dimitrovgrada i Bele Palanke.

Robotiće su uručili načelnica Pirotskog upravnog okruga Dragana Tončić, zamenik gradonačelnika Miloš Colić i Vladica Tošić, predsednik Rotari kluba.

Direktor OŠ “Vuk Karadžić” Tugomir Cvetković zahvalio je Rotari klubu na lepom gestu i dugogodišnjoj saradnji i istakao da će robotići izuzetno koristiti deci petog i šestog razreda u informatici i robotici.

Inače, Rotari klub Pirota je zajedno sa rotarijancima Srbije uz veliku pomoć USAID-a i Rotari Fondacije obezbedio 76.185 dolara za nabavku 500 mBot robotića za 100 osnovnih škola u Srbiji. Nosilac projekta je Rotari klub Senta, a inostrani partner Rotari klub Savana iz Distrikta 6920 USA. Projekat su finansijski pomogli i veliki broj klubova iz USA, Mađarske i Srbije.