Rotari klub Pirot donirao mBot robotiće školi "Sveti Sava". Vladica Tošić: Naš klub opravdava svoju misiju postojanja u rotari zajednici, ali i na korist dece Pirotskog okruga

07. decembar 2021. 12:21 Društvo Pirot Plus Online

Rotarijanci Pirota zajedno sa rotarijancima Srbije uz veliku pomoć USAID i Rotari Fondacije obezbedili su 76.185$ za nabavku 500 mBot robotića za 100 osnovnih škola u Srbiji. Nosilac projekta je Rotari klub Senta, a inostrani partner Rotari klub Savana iz Distrikta 6920 USA. Projekat su finansijski pomogli i veliki broj klubova iz USA, Mađarske i Srbije.

Ovo je još jedan od projekata koji rotarijanci iz Srbije realizuju na osnovu potpisanog Memoranduma "Za lepšu školu" sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije sa osnovnim ciljem unapređenja digitalne pismenost naših đaka i kompetencija nastavnika.

Tim povodom danas je u prostorijama Osnovne škole "Sveti Sava" upriličena primopredaja robotića.

Ovoj primopredaji prethodio je seminar koji je juče održan u Nišu za predstavnike škola iz ovog dela Srbije koje su dobile mBot robotiće. Seminar su pohađali nastavnici informatike.

Predsednik Rotari kluba Pirot za 2021/2022. godinu, Vladica Tošić, rekao je da Rotari klub Pirot opravdava svoju misiju postojanja u rotari zajednici Srbije i Crne gore i da se ovim završava učešće u tri izuzetna projekta koji su podržani od strane Grada Pirota i lokalnih samouprava Okruga, a sve na korist dece.

Direktor škole Marjan Rančić istakao je da će deca ove uređaje mnogo bolje razumeti, s obzirom da je prilagođeno njima. Roboti se programiraju, imaju senzore, nastavnici prolaze obuke kako da sa njima rade i podučavaju decu, a u narednom periodu nastaviće obuke onlajn i za nekoliko nedelja očekuju da budu spremni za upotrebu u školi, rekao je Rančić.

Nastavnica tehnike i tehnologije Maja Karapandžić, koja je juče bila na obuci ovom prilikom je ukratko predstavila mogućnosti ovih mBot robotića.

Rotari klub Pirot je današnjom donacijom zaokružio učešće u tri izuzetna Global Grant projekta („Dronovi za IT učionice“, „Godine uzleta“ i “mBot robotići za 100 škola”), namenjenih deci u predškolskim ustanovama i osnovnim školama u Srbiji. Zahvaljujući Rotari klubu Pirot, Gradu Pirotu i lokalnim samouprava Pirotskog upravnog okruga, deca iz Pirotskog okruga dobila su vredne donacije-dronove i mBot robotiće za praktičan rad u nastavi u početnom programiranju, mobilni nameštaj i IKT oprema za radne sobe.

Projekti su realizovani sa rotarijancima Srbije i Crne Gore i brojnih rotari klubova iz sveta uz veliku pomoć USAID-a, UNICEF-a i Rotari Fondacije a na osnovu potpisanog Memoranduma "Za lepšu školu" sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.