Romskoj porodici u pirotskoj Ulici 22. divizije, posle naše reportaže, stigla pomoć u hrani i higijeni iz Crvenog krsta!

24. decembar 2018. 13:00 Društvo Pirot Plus Online

Naša nedavna priča o romskoj porodici koja u jednom sobičku 14 godina živi bez struje, vode , bez minimalnih uslova dostojnih ljudi. Pored majke Ivane Bakić i oca Alije Beriše, živi još sedmoro dece. Najstarija je učenica osmog razreda, ostali su mladji, većina učenici Osnovne škole "Dušan Radović". Sedmo dete je beba koja ima godinu dana. Otac je srčani bolesnik. Primaju socijalnu pomoć od oko 20.000 dinara i dečiji dodatak za četvoro dece.

Mi smo o teškim uslovima u kojima živi porodica iz Ulice 22. divizija, obavestili Vladana Vasića gradonačelnika koji prosledio zadatak nadležnom Odeljenju i Bojanu Pešiću da prikupe sve potrebne informacije.

Bojan Pešić nam je danas rekao da je razgovarao sa suvlasnikom kuće, druga polovina je vlasništvo grada i da suvlasnik najpre treba da imovinu prenese na svoje ime, kako bi se postupak nastavio. Gradska uprava će raditi na rešavanju problema. Rešenje je da se drugi deo imovine otkupi, kuća legalizuje što bi omogućilo priključenje struje i vode i eventualnu adaptaciju.

Sanja Stanković, sekretar Crvenog krsta, sa kojom smo razgovarali istog dana kada smo reportažu objavili, obišla je pre neki dan porodicu, u razgovoru dogovorila šta je najneophodnije. Danas u 12 časova, Sanja Stanković je sa ekipom Crvenog krsta bila ispred trošne kuće u Ulici 22. divizije.

Zatim, dirljiv trenutak sedmoro dece i majka, otac je negde radio, stidljivo su dočekali drage goste.

Sanja Stanković je u razgovoru obećala da će Crveni krst i nadalje brinuti o ovoj porodici.

Na odlasku majka Ivana Bakić zahvalila je Crvenom krstu na pomoći, koja ovoj porodici znači mnogo. Pre svega da nisu zaboravljeni i da ima dobrih ljudi koji žele da pomognu!