Romkinje u Pirotu prolaze obuku za saradnika u velnes centru

10. oktobar 2019. 10:47 Društvo Pirot Plus Online

Udruženje poslovnih žena uz podršku Nemačke Vlade i Nemačke organizacije Giz realizuje projekat „Podsticaj samozapošljavanja Romkinja povratnica u Srbiju i drugih ranjivih grupa žena“. Projekat podrazumeva obuku žena za masera, odnosno saradnika u velnes centru. Obuka se održala u Novom Sadu i Beogradu, a ove nedelje realizuje se i u Pirotu.

Prema rečima Dragane Dobrosavljević, predstavnice Udruženja poslovnih žena Srbije, koja je projekt menadžer, ovaj projekat je deo programa Nemačke Vlade i Giz-a „Povratak u nove šanse“. Njihovo udruženje je uputilo brojne pozive udruženjima na jugu Srbije kako bi se priključili projektu i veoma joj je drago što je Pirot imao sluha za to. Sa područja Pirotskog okruga odazvala su se tri udruženja Roma – „Opre Romalen“, „Ternipe“ i Udruženje lužničkih Roma.

Ovo je prilika da polaznice nauče zanat terapeutska masaža i anti celulit masaža. Obuka traja šest dana, danas je peti dan i kako ističe Dragana Dobrosavljević žene u Pirotu su dosta napredovale.

Sa grupom radi Tatjana Jevđović, holistički terapeut, osnivač Beauty imagini kompanije. Ona kaže da sve što je vezano za anti stres je ukomponovano u tri različita stepena, a u Pirotu rade prvi stepen koji se odnosi na masažu tela. Tatjana Jevđović navodi da su devojke i žene u Pirotu pokazale apsolutnu posvećenost što je osnov za bilo koji posao.

Posle obuke u narednih šest meseci radiće se mentoring nakon čega će polaznice biti potpuno spremne za rad.

U Pirotu obuku pohađa petnaestak Romkinja.