Romi svome gradu - Program posvećen tradiciji i kulturi Roma, a ove godine i kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću

11. avgust 2019. 21:45 Kultura Pirot Plus Online

Na Omladinskom stadinu večeras je održana tradicionalna manifestacija, u okviru Pirotskog leta, „Romi svome gradu“. Manifestaciju je deveti put organizovalo Udruženje građana „Ternipe“.

Radmila Nešić, predsednica Udruženja, kaže da je ovo veče posvećeno kulturi i tradiciji Roma koju žele da sačuvaju i prezentuju građanima u cilju integracije Roma.

Silvija Nešić je istakla da je ovo za njih značajna manifestacija, dan koji obeležavaju svake godine i posvećuju romskom folkloru i muzici. Ove godine manifestacija je posvećena Šabanu Bajramoviću, kralju romske muzike.

Pored četiri folklorne i dve vokalne grupe Udruženja građana „Ternipe“ veče su upotpunile i gostujuće igračke grupe iz Niša, Zaječara, Bora, Bele Palanke i Babušnice.

Zlatan Selimović iz Bele Palanke izjavio je za Portal Plus onlajn da su za ovo veče spremili dve koreografije. Kada je njihov rad u pitanju pored romskih igara u cilju negovanja romske kulture, igraju i makedonske, bugarske i srpske igre.

Ovom prilikom, pre početka manifestacije, potpisan je sporazum o saradnji između Udruženja građana „Ternipe“ i Društva Roma u Zaječaru.

Miljan Rašić, koordinator za romska pitanja, predsednik Društva Roma u Zaječaru i član Nacionalnog saveta u Odboru za kulturu, kaže da se sporazum tiče zajedničkog projekta koji se već realizuje u Zaječaru, a ideja je da naprave jednu zajedničku koreografiju.

Manifestacija „Romi svome gradu“ počela je himnom „Đelem, đelem“, a potom su se prisutnima obratili, u ime Grada Pirota Milica Golubović, pomoćnik gradonačelnika za vanprivredu i Miljan Rešić, član Nacionalnog saveta Roma Srbije u Odboru za kulturu.

Organizatori i učesnici su se potrudili da na najbolji način predstave romsku kulturu i tradiciju, kroz igru i pesmu, ali i da sačuvaju od zaborava poznate pesme Šabana Bajramovića, jednog od najznačajnijih muzičara i stvaralaca džez muzike.

Udruženje građana „Ternipe“ sutra će, u saradnji sa Udruženjem „Opre Roma“ obeležiti Međunarodni dan mladih. Za tu priliku organizuju igranku u Mesnoj zajednici Rasadnik od 19 časova, ispred Razvojno – obrazovnog centra.