Rodoljub Ćirić: AHA Mura, ipak, odlazi u bankrot!!!

12. avgust 2015. 13:00 Privreda Pirot Plus Online

Rodoljub Ćirić, predsednik Okružnog odbora Samostalnog sindikata, rekao je danas u izjavi za Plus radio i Portal Plus online da će Aha mura Prvi maj će ići u bankrot.

Ovu informaciju potvrdio je juče stecajni upravnik. Na narednoj sednici Skupstine će biti doneti odluku o bankrotstvu. Imovina ce ići na prodaju i iz imovine ce biti namirivani poverioci ako ima dovoljno sredstava iz stecajne mase.

- Veliko interesovanje radnika je da li imaju pravo na 12 zarada i povezivanj staza. Radnici ce prijaviti svoja potrazivanja i Sud ce na ispitnom ročistu koje je zakazano za 10. decembar njima priznati pravo na 12 minimalnih zarada i povezivanja radnog staza za 24 meseca. Medjutim, naša procena je da neće biti dovoljno sredtsava, tako da radnici neće moći da naplate 12 minimalnih zarada. Mi ćemo se obratiti Fondu solidarnosti shodno Zakonu o radu gde ce radnici ostvariti pravo na 9 minimalnih zarada i za taj isti period ce im se povezati radni staž, kaže Rodoljub Ćirić.

Predsednik Sindikata procenjuje da će radnici po ovom osnovu dobiti oko 190.ooo dinara. Inače na ročištu, kada se odlučivalo o uvodjenju stečajnog postupka, privremeni stečajni upravnik rekao je da je dugovanje AHA Mura Prvi maj oko milijardu i 900 miliona dinara. Najviše se duguje bankama i Poreskoj upravi. Na ove dugove će "otići" oko milijardu dinara, što znači da će nedostajati oko 900 miliona dinara.

Stečajni upravnik će u skladu sa standardnima objaviti licitaciju s procenom. Prvo će biti ponudjena celokupna imovina, ako nema interesovanja, stečajni upravnik će moći da prodaje po delovima. Kupac AHA Mura Prvi maj neće imati nikakve obaveze prema poveriocima. Kupac će raspolagati imovinom, a kakvim će se poslovima baviti, to će biti njegova stvar.