Roditelji osnovaca mogu prisustvovati časovima

21. oktobar 2013. 08:28 Društvo Pirot Plus Online


Nedavno usvojen Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa mogućnost da roditelji učenika osnovnih škola jednom mesečno, tokom otvorenog dana škole, mogu da prisustvuju nastavi. Slavko Ilić, direktor OŠ”Dušan Radović”, kaže da dugogodišnje iskustvo govori da deca ne vole nadzor roditelja i da ne očekuje poseban efekat uvođenjem ove mogućnosti.


- Svesni su i roditelji i deca činjenice ko koliko zna. Ima i dobre dece i one slabije. Prisutstvo roditelja neće smetati nastavnicima ako to roditelji izraze kao želju, ali da se nadgleda rad nastavnika to je teško, jer i savetnici koji imaju to pravo i koji su za to pripremljeni imaju svoja mišljenja, koja se kreću i do toga da se nastavnik za taj čas bolje spremi. To da roditelj nadgleda čas jeste zakonska mogućnost, ali se retko primenjuje. I sami roditelji to nekad ne žele, deca bi na tom času bila opreznija ali i pod pritiskom i mislim da to nije dobra stvar – kaže Ilić.


Jedna od novina koja je uvedena novim Zakonom o osnovnom obrazovanju je i mogućnost održavanja nastave kod kuće za sportiste i druge talentovane đake koji opravdano moraju izostati iz škole. Ilić kaže da ova mogućnost praktično i nije novina jer je u praksi već primenjivana


- Postojala je ova mogućnost i ranije. Kod dece koja su vrunski sportisti ili takmičari, koja zbog drugih obaveza ne mogu istovremeno biti i u školi i angažovani u svojoj oblasti. Takva mogućnost postoji ali je mali broj dece kod koje se ova mogućnost može primeniti. To moraju biti vrhunska deca koja se bave nečim što je za njih u datom trenutku važno, da ne bi izgubili ono što je doprineo njihov talenat, upornost i rad, pa im se na ovaj način daje mogućnost da pohađaju školu na daljinu – dodaje Ilić.