Rezervisti i dalje na čekanju

21. maj 2013. 13:20 Društvo Pirot Plus Online


Pred sedamnaestočlanim Velikim većem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prošle nedelje završena je javna rasprava, u drugostepenom postupku, povodom predstavke koju su vojni rezervisti podneli protiv države Srbije. Presuda se očekuje za tri do četiri meseca. Prvostepena presuda Suda, kojom je predstavka bila delimično usvojena, poništena je u februaru po žalbi države.


Predsednik Saveza udruženja boraca Dušan Nikolić, u izjavi za portal Plusonline kaže da je realno očekivati da presuda bude doneta pre dvomesečne letnje pauze, koja počinje 1. jula.


Evropski sud je u osporenoj presudi našao da je došlo do diskriminacije u slučaju rezervista time što je odluka Vlade bila doneta samo u odnosu na rezerviste iz određenih opština, a ne i u odnosu na druge rezerviste. Sud njima nije dosudio nikakvu naknadu, ali je državu obavezao da šest meseci po pravosnažnosti presude reguliše pitanje svih rezervista na jednoobrazan način i da predloži neke mere kako bi se pitanje rešilo.

Punomoćnici rezervista isticali su tokom javne rasprave da tužioci traže jednak tretman sa ostalim rezervistima kojima su dnevnice isplaćene, a koji su kako tvrde, birani po mestu prebivališta - sedam nerazvijenih opština, odnosno po lošem imovinskom stanju. Oni su tvrdili su da su njihovi klijenti diskriminisani po mestu prebivališta odnosno društvenom statusu - imovinskom stanju.