Rezervisan stav prema centralizovanom snabdevanju u zdravstvu

12. mart 2013. 12:22 Društvo Pirot Plus Online

Centralizovano snabdevanje zdravstvenih ustanova, koje pored ostalog ima za cilj uštedu i racionalnost, nailazi na podeljena mišljenja i otvara brojne dileme medju zdravstvenim radnicima, bez obzira na iskustva pojedinih razvijenijih zemalja gde je delimično zastupljen ovakav vid rada. Direktorka Doma zdravlja u Pirotu, dr Vesna Janković, je prilično rezervisana prema ovom metodu snabdevanja koji je ranijih godina bio na snazi i pokazao brojne manjkavosti.

- Ranije smo takodje imali centralizovan sistem snabdevanja zdravstvenih ustanova neophodnom opremom i materijalnim sredstvima. Medjutim, dogodile su se mnoge promene od tada na ovamo i u resornom ministarstvu smatraju da bi vraćanje na taj način dovelo do ušteda. Moram da kažem da smo pojedine moje kolege i ja prilično sumnjičavi u delotvornost centralizacije u snebdevanju. U pojedinim razvijenijim zemljama takav način se odvija u odredjenoj srazmeri postojanja samostalnosti.

Preventivne programe koje ,takodje , najavljuje Ministarstvo zdravlja treba pozdraviti i to je višegodišnja praksa u svetu. Medjutim da bi se rasteretile bolnice i klinički centri neophodno je meterijalno i finansijski osnažiti domove zdravlja.U ovom trenutku mi nismo spremni da toliki teret preuzmemo na sebe, kadrovski verovatno da, ali materijalno ne.

Jedan od velikih problema sa kojima se suočava Dom zdravlja u Pirotu, što je slučaj u Srbiji uopšte, jeste Služba stomatologije. Stomatolozi su gurnuti nespremni u tržišnu utakmicu i normalno je da tu postoje problemi. Znanje lekara nije u pitanju ali ih oprema sigurno čini naravnopravnim takmacem, kaže dr Vesna Janković