Rekonstrukcija ikonostasa i Parohijskog doma u Pazarskoj crkvi

14. januar 2021. 12:10 Gradska hronika Pirot Plus Online

I u ovoj godini biće nastavljena dugogodišnja praksa rekonstrukcije i adaptacije verskih objekata na području Crkvene opštine Pirot. 

Posle rekonstrukcije Tijabarske crkve, radovi su počeli i u Hramu “Rožedstvo Hristovo” koji je u velikoj meri renoviran. Tokom prošle godine, i pored pandemije izazvane koronavirusom, započeto je renoviranje ikonostasa i Parohijskog doma u sklopu Crkve.

Radovi na Parohijskom domu, koji je izgrađen 1935. godine, odvijaće se u dve faze, rekao je za Portal Plus online Miljan Panić, starešina Hrama "Roždestvo Hristovo" u Pirotu.

Do sada je krov u potpunosti zamenjen, kao i stolarija na objektu, a u toku su unutrašnji, "grubi radovi". Ovo je prva faza radova. Raspored je preuređen i dobili smo jednu veliku prostoriju koja će služiti za predavanja, ili neke manje skupove. Od grada smo dobili značajna sredstva, tokom ove godine, u drugoj fazi radova, sledi sređivanje fasade zgrade.

Otac Panić pokazao nam je kako trenutno izgleda unutrašnjost Parohijskog doma.

Da će se nastaviti sa obnovom hramova i verskih objekata potvrdio je i gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić. 

Najveći poduhvat biće renoviranje ikonostasa, to će koštati preko dvesta hiljada evra.Gradska uprava izdvojila je u početnoj fazi 50.000, ali nas očekuje još nekoliko faza i značajnija sredstva za realizaciju ovog izuzetno značajnog posla za sve buduće generacije. Pokušaćemo preko Ministarstva kulture, Epahije niške i Srpske pravoslavne crkve, donatora, da obezbedimo dodatna sredstva za rekonstrukciju jednog od najlepših ikonostasa u Srbiji, kazao je Vasić. 

Cilj je da ikonostas bude završen u naredne dve godine.