Region jugoistočne Srbije ostvario pozitivan spoljnotrgovinski bilans

26. januar 2015. 14:03 Privreda Pirot Plus Online

Stanje u Srbiji oslikava se i na privrede u regionu, a prognoze za 2015. godinu, po svemu sudeći, nisu optimistične. U Regionalnoj privrednoj komori Niš očekuju pad industrijske proizvodnje, čak i negativan bruto društveni proizvod. Predsednik Komore dr Dragan Kostić spas vidi u investicijama, a slobodne zone Pirot i Niš imaju, kaže, šta da ponude.

Ako svaki region koristi ono što već ima, to bi mogao biti ključ za svima preko potrebne nove insvesticije, smatra predsednik Regionalne privredne komore Niš Dragan Kostić.

Da bi se skeniralo stanje u ovom delu zemlje, sekretari Regionalne privredne komore Niša započeće seriju sastanaka sa kompanijama i lokalnim samoupravama. Od direktora i predsednika 18 opština tražiće se detalji problema, ali i rešenja. Dokument sa ključnim tačkama u privredi regiona biće poslat resornim ministarstvima i Vladi. Niška Komora predložila je Vladi Srbije mere za olakšanje investicija i poslovanja, zahvaljujući kojima bi strane kompanije lakše gradile fabrike na jugu. Prema prognozama stručnjaka, u 2015. godini industrijska proizvodnja biće manja za 0,5 odsto.

Prošlogodišnji prosek popravljaju ulaganja u regionu, objašnjava Kostić. U Pirotu je završena velika investicija Tigar guma, vredna 220 miliona evra, a u Topličkom okrugu kompanija Leoni već je promenila privrednu sliku, pa je tako po prvi put region jugoistočne Srbije postao izvozno pozitivan.

- Spoljotrgovinska razmena firmi sa područja Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga iznosila je prošle godine skoro 1,7 milijardi dolara što je u odnosu na 2013. godinu više za 206 miliona dolara ili 14 odsto. Komora ostvareni spoljnotrgovinski promet ocenjuje kao zadovoljavajući jer je ostvaren suficit u razmeni. Izvoz je prošle godine dostigao 922,7 miliona dolara, tako da je u odnosu na pretprošlu godinu bio veći za 103,2 miliona dolara, odnosno 13 odsto. Uvoz je iznosio 757,6 miliona dolara, što je u odnosu na 2013. godinu više za 103 miliona dolara ili 16 odsto, pokazuju podaci Regionalne privredne komore Niš. Pozitivan saldo u razmeni sa instranstvom bio je 165 miliona dolara, i gotovo je identičan pozitivno saldu u 2013. godini. Razmena sa inostranstvom u 2014. godini je rekordna po svom obimu. Primera radi, ukupan obim razmene 2009. godine iznosio je 800 miliona dolara. U odnosu na 2009. godinu, spoljnotrgovinski promet je udvostručen, kazao je Kostić.

On je istakao da se prilikom analize ostvarenog spoljnotrgovinskog prometa mora uzeti u obzir i to da je rast ostvaren zahvaljujući isključivo rezultatima koje su postigli veliki proizvodni sistemi poput „Tigra“, „Leonija“, „Filip Morisa“, „Gramera“ i „Benetona“. Vrednost izvoza prvih deset firmi izvoznika, čini 79 odsto od ukupnog izvoza na području koje pokriva Regionalna privredna komora Niš.