REAGOVANJE NA OBJAVU! Poplava 2021. naselja Kavak, Nova mala, Rogoz, Prisijansko naselje, Barje

13. januar 2021. 21:28 Gradska hronika Pirot Plus Online

A……Dj…. a………..c@ ……com                                                     20:04 (13minutes ago)

Poštovani gospodine Paunoviću

Obraćam Vam se u nadi da možete preneti što realniju sliku i "izbacite" je u javnost, a kada kažem javnost, mislim pre svega na Piroćance.

Naselja pomenuta u naslovu ovog mejla, imaju problem sa poplavama, ne star decenijama, već sada se može reći više od pola veka. Ovaj problem su sve dosadašnje lokalne vlasti "uspešno" ignorisale i gurale pod tepih.

Prošle godine je izgradja verovatno najružnija građevina u Pirotu, u arhitektonskom, građevinskom, ali i estetskom smislu. O funkcionalnom da i ne govorimo. Rogoz se skoro nikada nije izlivao u tom delu, gde je izgrađen betonski
kanal, ili ako se to dešavalo, dešavalo se u manjem obimu.

Lokalna samouprava je samo napravila privid da se nešto radi po ovom pitanju, a ustvari glavni problem je gurnut pod tepih. Glavni problem su bujični potoci, koji inače ne postoje, a stvaraju se samo u periodu obilnih kiša i otapanja velikih snegova, kada sesjure sa brda Božurato, kroz držinsko, petrovačko i novomalsko polje, te do ovih naselja stignu "slobodnom voljom", preko njiva, bašti i voćnjaka.

Dakle, glavni problem jeste nepostojanje odogvarajućih kanala, kroz polje, koji su i vodu doveli i odveli na kontrolisani način do kanala Rogoz, pa preko njega, na više mesta,sigurno do Nišave. Po pričanju starijih meštana, postojala su tri kanala, koji su iz Rogoza, na delu između Poljske Ržane i Pirota, odvodili vodu u Nišavu.

Ti kanalisu stavljeni van funkcije, iz neznanih razloga, te se sada sva voda, a koja je ranije deljena u više kanala, preusmeri samo u glavni kanal i gurne na gore navedena naselja.

Ostatke jednog od nekadašnjih kanala, možete videti kada krenete prema P. Ržani, odmah iza Joce vulkanizera.

Dakle, jedino rešenje jeste izgradjna više kanala, i osposobljavanje starih.

Još nešto, vrlo interesantno, a tiče se Štaba za vanrednu situaciju i njihovog rada.

Prošle noći sam lično otišao do Vatrogasnog doma, te ih zamolio za pomoć, sa ponudom da platim gorivo i šta bude trebalo. Šef vatrogasaca mi je rekao da to nije izvodljivo, te da oni izlaze po nalogu policije, a u ovom trenutku, pošto je proglašena vanredna situacija, moguće je i od Štaba  za vanredne situacije dobiti naređenje za izlazak na teren.

Kako su mi rekli, štab za vanredne situacije ih uopšte nije ni kontaktirao. I što je najveća ironija, ljudi u vatrogasnoj službi, do pre par dana, nisu imali ni broj telefona štaba za vanredne situacije, a kako su mi rekli, našli su ga preko
interneta.

I još nešto. Znam ljude, od kojih su neki bili članovi specijalnih jedinica u vojsci, ronioci i padobranci, koji su i danas ronioci i padobranci, koji su ponudili pomoć, a odgovor nisu dobili.

U subotu 16.01.2021. godine, u 12h, organizujemo sastanak na dečijem igralištu u ulici Kavak, gde ćemo pokušati da se dogovorimo, na koji način da tražimo od gradske vlasti da dugoročno reše ovaj problem, ali i kako
da se u ovom trenutku pomogne mnogobrojnim porodicama, kojima je poplava nanela ogromnu materijalnu štetu.


Pozdrav.
Aleksandar Đorđević