REAGOVANJA! Ivica Marković: Srceparajući izveštaj i "eutanazirujući pohod" na domaće svinje!

13. februar 2020. 11:24 Stavovi Pirot Plus Online

  Smatramo zaista profesionalnom obavezom da vas izveštavamo o svemu što se dogadja kada je u pitanju akcija zaštite od afričke kuge svinja.  Ovo činimo  pre svega  zbog toga da bi javnost znala detalje, da informacije dolaze iz "izvora" kako to obično koristimo, nastojeći da u svemu budemo pravični. Kako  se u poslednje vreme pokušava  da se ova akcija prenese i na teren politike, javno obećavamo da prostora na našim stranicama neće naći, AMA BAŠ NIKO  ko želi da svu muku poljoprivrednika, ali i nastojanja državnih institucija, koristi da prebaci na teren politike.

Sinoć smo dobili mejl, pisao nam je Ivica Marković, ne poznajemo čoveka, navodeći neke detalje, za koje smatramo da mogu da budu ne od posebne koristi, ali kao informacija za analizu i komentare !

Inbox

x

Ivica Markovic <kus... @gmail.com>

Wed, 12 Feb, 22:57 (11 hours ago)

 

 

to me

Poštovani gospodine Paunoviću lepo ste to srceparajuće i poetski izvestili o pretvaranju živih bića u brojeve a zašto niko da izađe pred te seljake i kaže im da to postupajuće Rešenje  Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede broj 323-02-00010/2020-05/1 od 13.01.2020.godine ima dva lica :

Uvidom na portalu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede u postupno rešenje broj 323-02-00010/2020-05/1 od 13.01.2020.godine uvideo sam da su područje i delovi lovišta „Vidlič“ i lovište „Stara planina2“ proglašeni PODRUČJEM VISOKOG RIZIKA (ZAŠTITNO PODRUČJE INTEZIVNOG LOVA) od zarazne bolesti AFRIČKA KUGA SVINJA kod divljih svinja.

                Za takvo područje su istim rešenjem predviđene mere sadržane u 17 tačaka a da nijedna mera ne predviđa ubijanje i klanje domaćih svinja dok su selaci u navedenim selima bili uslovljeni da odmah kolju svinje za sebe i to ispred postupajuće Veterinarske inspekcije ili da predaju grla ako su bolesna Veterinarskoj organizaciji VSI „NIŠ“ iz Niša  na humano ubijanje ili ako su zdrava najbližoj mesari „MINO“ iz Pirota. Napominjem da Veterinarska inspekcija pored toga što postupa mimo navedenog rešenja Ministarstva poljoprivrede nije dala vremena seljacima da sačekaju sa klanjem svojih grla kad stignu rezultati sa uzorkovanih materijala, što znači da ako kojim slučajem u nekom domaćinstvu postoji zaraženo grlo a domaćin ga zakolje prisilno za sebe onda će on i njegovi ukućani konzumirati zaraženo meso pa se samim tim postavlja pitanje u čijem interesu radi Republička Veterinarska Inspekcija!?

 U zapisniku o inspekcijskom nadzoru unapred je blanko napisano da se svinje u gazdinstvu drže i gaje u uslovima niske biosigurnosti.

..............................................................................

Nenad Paunovic <plusradio010@gmail.com>

Wed, 12 Feb, 23:20 (11 hours ago)to Ivica

Gospodine Markovicu, najpre, drago mi je da ste se nama javili. To samo po sebi nesto govori. Baš me čudi zašto se niste javili nekom drugom pirotskom mediju!! Zivo me interesuje sta biste ih pitali. 

Da,  srceparajuci tekst, jer mi se srce zaista paralo dok sam gledao uzasne prizore.

Da znate,  uvek pišem istinu, ono sto vidim i kako se osećam. 

Sve ostalo sto se dogadja je stvar drzavnih institucija i vlasnika svinja kao i meštana sela. Jedni su dužni da primenjuju zakon, drugi da smatraju da imaju prava da reaguju. 

Naše je da prenosimo sta se dogadja, da ne dozvoljavamo da neko na tudjoj muci pokusava da ,,zgrće,  politicke poene.

Drago mi je sto reagujete. Ne smeta mi da saopštavate svoj stav, svesni, verujem, tezine svake reči koju izgovarate. 

Srdacan pozdrav

Nenad Paunović

Novinar