Razmena iskustava u međunarodnoj saradnji

24. mart 2014. 09:08 Društvo Pirot Plus Online

Učenici dvojezičnog odeljenja prvog razreda Gimnazije, tri profesorke, lektorka francuskog jezika i direktor škole boravili su tokom prošle nedelje u Makeodniji u okviru programa medjunarodne saradnje sa školama u okruženju. Bratislav Krstić, direktor Gimnazije kaže da je ova škola ostvarila saradnju sa gimnazijom “Orce Nikolov“ iz Skoplja tako da su učenici i profesori tokom šestodnevne posete imali priliku da se upoznaju sa školskim sistemom u susednoj zemlji, kao i sa organizacijom rada u dvojezičnom odeljenju jedne od najboljih gimnazija u Makedoniji.

-Prva razlika je što nastava počinje u 7.30 što je za naše učenike bilo iznenađenje, veliki grad je u pitanju i rano se ustaje. Čitave nedelje bili smo na časovima, naši profesori koji rade u bilingvalnom odeljenju držali su časove za sve učenike. I naši učenici učestvovali su u obrzaovnom procesu. Popodne je bilo predviđeno za obilaske. Deci se dopalo. Primljeni su lepo gimnazija je velika ima 1.200 učenika. I ono što mogu da kažem da kod njih svaka škola ima elektronski dnevnik, imaju ekstrenu evalucaiju i matura im je različita, verovatno je to nešto što se planira i kod nas . Oni će ove godine imati elektronsko polaganje mature. Deci se dopala i njihova radna uniforma, to su majce i džemperi, što je regulisano školskim pravilnikom–kaže Krstić

Gimnazija "Orce Nikolov" je jedna od većih škola u Makeodniji i ima dvojezična odeljenja na svim smerovima, dodaje Krstić

-U njihovoj školi ima društveni, matematički i jezički smer. Imaju više izbornih predmeta , posebno u trećem i četvrtom razredu. Oni već 12 godina imaju dvojezično odeljenje, lektora nemaju. Đaci su izuzetni. Negde smo u istom rangu. Imaju tri odeljenja bilingvalna na engleskom i jedno na francuskom jeziku. U svakom razredu imaju 9 odeljenja , od toga 3 na engleskom jedno na fracnuskom i 5 na makedonskom-kaže Krstić.

U septembru se očekuje da učenici i profesori iz Skoplja posete Pirot. Početkom aprila, grupa učenika i profesora pirotske gimnazije putuje u Rumuniju a krajem aprila grupa učenika otputovaće u Sankt Petersburg. Saradnja sa školom Masion nastavlja se novembra, kada će grupa učenika i profesora putovati u Francusku.