Rascvetali grad - gužva, cveće i duhoviti prodavci

07. mart 2020. 16:27 Gradska hronika Pirot Plus Online

Međunarodni praznik žena jedinstvena je prilika svake godine da grad „procveta“ u raznim bojama. U susret ovom danu prodavci cvetnih aranžmana i drugih prigodnih poklona zauzeli su svoje pozicije pored Zelene pijace, na određenim mestima prema centru grada, kao i na samom trgu. Cveće je zaista predivno i mami svakog prolaznika, a prodavci su se potrudili da ga izlože na najbolji mogući način.

Ranije se znalo, za 8. mart najviše se kupuju karanfili, sada se to promenilo, tu su gerberi, ruže, kale…

Cene su pristupačne. Karanfili 50 i 70 dinara, gerberi 200 i 250, ruže 200 i 300 dinara, sve zavisi od aranžmana, kažu prodavci.

Primetili smo da je među prodavcima danas bilo najviše žena. U razgovoru sa njima informisali smo se o cenama, ali smo ih pitali i šta one dobijaju za 8. mart i šta im znači taj dan?

Među prodavcima cveća bilo je, svakako, i muškaraca, a jedan od njih je bio raspoložen da sa nama razgovara. Zaista je bio duhovit… Pravi džentlmen.

Atmosferu pred praznik upotpunila je i današnja gužva u gradu, s obzirom da je pijačan dan. Bile su tu i naše komšije iz Bugarske. Svi su, verovatno zbog kiše, žurili da se obezbede potrebnim namirnicama, ali i da kupe poklone za svoje drage dame.

Mnoge Piroćanke sa kojima smo u prolazu razgovarali kažu da vrednost poklona nije toliko važna koliko su pažnja i lepa reč. Neka to bude jedan cvet ili čestitka, ali da je od srca!