RAPORT! Vreme, putevi, zima… Više vode, malo snega! Preko 200 vozila kod Planinarskog doma

09. januar 2021. 15:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Kako su meteorolozi najavili, "sneg sa Zlatibora" stigao je i na jugoistok Srbije. Posle kiše, koja je skoro neprestano padala za Božić, sinoć, konačno, sneg. Vlažan, Piroćanci imaju izraz "ljupčug"! Sneg i voda na tlu!

  Maja Jelenkov, dežurna u Meteorološkoj stanici u Dimitrovgradu (Željuša) rekla je podatke, u realnom vremenu, bilo je 13,15 h.

T=2 stepena; P=964 mbar (normalan), Vlaga=95%; Vetar=severozapadni 2-3 m/sek.

   Za 24 h u Pirotu je palo 17,3 lit. Za Božić 6 litara. U Dimitrovgradu više, 19,6 litara, za Božić 23 litra.

…………………………………………………………………………………………..

Nivo Nišave i Gradašničke reke je u padu.

    Debljina snežnog pokrivača u Pirotu je 5 cm u Dimitrovgradu 12 cm.

………………………………………………………………………………………………

   Prema informacijama u planinskim predelima debljina snežnog pokrivača je kako gde, izmedju 10 – 20 cm.

Prema informaciji koju smo dobili od Bobana Tolića, direktora JP Komunalac, tokom noći su radnici bacali so na mostovima i pešačkim prelazima. Oko tona soli je iskorišćena. Zao ovu sezonu Komunalac je obezbedio 70 tona soli.

  Milan Tončić, u Komunalcu zadužen za rad Zimske službe, koja radi na uklanjanju snega sa  planinskih putnih pravaca i lokalnih puteva u kotlini, prema rečima Bobana Tolića je u Gornjem Visoku. Milan nam je rekao da na putu do Dojkinaca  na kolovozu skoro da nema snega.

 Miljan Stojanović, v.d. predsednik MZ Topli Do, rekao nam je da je put Temska – Topli Do prohodan.Snega skoro da nema na putu!

     Dobili smo informaciju da je veliki broj naših sugradjana sa decom izašao na terene podno nekadašnjeg Planinarskog doma. Snega ima, ali je samo za sankanje. Preko 200 vozila je parkirano. Put je dobar.