Ranđelović: Rušenje "Bele mačke" sukcesivno i pod nadzorom stručnjaka. Uskoro raspisivanje javne nabavke

08. april 2021. 10:25 Gradska hronika Pirot Plus Online

O objektu "Bela mačka" pišemo već dugo. Pored predstavnika lokalne samouprave o ovom problemu razgovarali smo i sa vodećim ljudima u Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Niša, pod čijom je nadležnošću  objekat.

Prošle nedelje razgovarali smo sa Goranom Radosavljevićem, diplomiranim inženjerom arhitekture, konzervatorom i jedan od članova ekipe Zavoda koja radi projekat.

Goran Radosavljević: "Bela mačka" je simbol prošlosti pirotskog kraja! Sačuvaćemo je!

Dokle se stiglo kada je u pitanju uklanjanje samog objekta, s obzirom da se veći deo sam urušio i predstavlja pretnju žiteljima ulice, ali i prolaznicima, iako je obezbeđen jakom žičanom ogradom, razgovarali smo sa Bojanom Ranđelovićem, članom Gradskog veća.

Posle poslednjeg urušenja još jednog dela objekta, naši inspektori izašli su na teren, sačinili izveštaj o trenutnom stanju i podneli zahtev Zavodu za zaštitu spomenika da nam odobri uklanjanje odnosno rušenje zgrade. Na odgovor nismo dugo čekali, sručnjaci Zavoda zaključili su da objekat treba da se ukloni, ali pod nadzorom stručnjaka i pod tačno definisanim uslovima. To će u velikoj meri uticati ne samo na vreme koje je potrebno da se objekat ukloni, već i na same troškove. Zbog toga ćemo mi, kako bi ubrzali proces, u najskorije vreme raspisati javnu nabavku i izdvojiti sredstva u Budžetu za ove namene, kaže Ranđelović.

Tačnih podataka o tome ko je i kada sagradio kuću Manojla Panajotovića - “Bela mačka”, nema. Pretpostavlja se da je građena kada i Konak Maloga Riste, današnji Muzej “Ponišavlja”, negde oko 1848. godine. Prema projektu posle restauracije u ovom objektu biće smešten Muzej ćilimarstva.