Radnici - umetnici Srbije i Crne Gore "u pohodu" Staroj planini

23. maj 2019. 12:00 Kultura Pirot Plus Online

Govori se da odumiru sela u Srbiji. Gase se sela i u pirotskom kraju, kažu. Pogotovo planinska sela. Ima tu istine. Ali, Dojkinčani se sa takvim stanjem ne mire. Oni ne daju svoje selo i sigurno mogu biti primer, ne samo Staroplanincima, već i žiteljima ravničarskih sela. Znaju Dojkinčani da život u selu ne može biti kao nekada. Zato se prilagođavaju vremenu i njegovim zahtevima. Dogovaraju se, planiraju, veoma stručno rade projekte, ne čekaju da ih drugi podstaknu, sami iniciraju i predlažu. Zato Dojkinci i Dojkinčani odišu vedrinom, optimizmom, pozitivnom energijom. Do sada su realizovali nekoliko projekata koji su značajno unapredili život u selu, u skladu sa zahtevima današnjice. Najnoviji projekat, koji su uspešno priveli nameni, jeste adaptacija Doma kulture. Stara sala, uz pomoć studenata Arhitektonskog fakulteta iz Beograda je renovirana, i to još kako.

I upravo ove subote u „novoj“ sali održaće se izložba radova članova „Udruženja radnika - umetnika Srbije i Crne Gore“ pod nazivom „U pohode Staroj planini“ kaže Ivica Veljković, predsednik Mesne zajednice Dojkinci.

Milivoje Tričković, Dojkinčanin, je majstor – umetnik. Po završetku svoje vojne karijere i odlaskom u penziju posvetio se izradi minijatura od drveta. Motivi su uglavnom predmeti koji su imali praktičnu primenu u svakodnevnom životu ljudi u selu.