Radnice tekstilne firme "Abakus line" gube strpljenje. Neke od njih žele da tuže!

18. januar 2024. 11:59 Privreda Pirot Plus Online

Iako je Leskovac bio dugo "mali Mančester" zbog tekstilne industrije, posle propasti Industrije odeće Prvi maj, u Pirotu su "nicale" tekstilne fabrike. Kako su se pojaviljivale, neke od njih samo što su preživljavale i na kraju nestajale.

Ne bih da nabrajam, tek poznato je da se i danas neke "klimaju", mada i dalje rade.

Uslovi privređivanja promenili su se poslednjih godina, od kovida do nemira u svetu i ratova.

Nedavno je oko 90 radnika turske firme "Makaron moda", vlasnika Safeta Saglama, nezadovoljno dugovanjima (četiri plate nisu isplaćene) potpisalo da odlazi i prešlo na evidenciju Nacionalne službe zapošljavanja.

U očekivanju da će se problemi rešiti, nedavno sam pozvao Jelenu Jakovljević, vlasnicu firme Abakus line. U ovoj tekstilnoj fabrici radi oko 80 tekstilnih radnica.

EKSKLUZIVNO: Jelena Jakovljević, vlasnica Abakus line: Pozivam radnike da se vrate na posao! Samo radom možemo da izađemo iz nevolje!

Kako smo saznali, postoji Viber grupa koja je služila za kontakte sa vlasniciom. Jelena Jakovljević je u međuvremenu tražila rešenja. Bilo je predloga o zajedničkom radu sa austrijskom firmom za koju su šivene jakne za vatrogasce. Vlasnica je putovala, pregovarala, najavljivala dolazak u Pirot i na tome se završavalo.

Inače, u toku su završne operacije za određen broj jakni. Ta isporuka je negde oko 80 komada.

Radnicama se duguju novembarska i decembarska plata, samim tim i doprinosi, putni troškovi. Zdravstvene knjižice nisu overene. Pojedine su želele da rade, ali, kako žive u okolnim selima, nisu, kako kažu, imale novac za karte.

Bila je priča da će vlasnica neki dan u toku ove sedmice biti u Pirotu.

 Još uvek je nema.

Dok pet radnica rade završne operacije, dok su neke ostale kod kuće, grupa ostalih radnica danas je izašla u centar grada. Krenule su na razgovor sa advokatom. Žele da tuže.

Lični utisak da još uvek sve nije izgubljeno. Jelena Jakovljević ima finansijske gubitke, pokušava da pronađe rešenja. Nastoji da ubedi radnice da rade, jer se jedino tako može izaći iz krize.

Matična firma je u Velikoj Plani, gde, kako se čuje, takođe ima problema!

Naš utisak, ako bi se pronašlo rešenje, izmirile obaveze prema radnicama, obezbedio možda i strateški partner u vidu austrijske firme, čak i prema ocenama radnica, moglo bi da se radi, jer su poslovi dobri!