Radmila Zec: Analizom na „Torlaku“ potvrđeno pet zaraženih korona virusom u Pirotskom okrugu. U Pirotu tri zaražena

26. mart 2020. 13:24 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Na konferenciji za novinare koja je održana u Štabu za vanredne situacije grada Pirota, na inicijativu komandanta Štaba, Vlada Vasića, prema najnovijim podacima, zvanično, posle laboratorijskih ispitivanja na Torlaku, u Pirotskom okrugu je pet obolelih od korona virusa, od toga tri u Pirotu. U kućnoj izolaciji za sada je dvesta dvadeset pet osoba. Na osnovu kontakata sa obolelim pod sumnjom je još devet lica. Lica koja se nalaze u pritvorskoj jedinici u Pirotu su u strogoj izolaciji, mada kod njih zvanično zaraza nije potvrđena iako su imali kliničku sliku sličnu onoj koju izaziva korona virus. Nadležne instance su prihvatile predlog Pirota da se ubuduće ne dovode osobe u pirotski zatvor.

Na početku konferencije, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje u Pirotu je detaljno govorila o početku širenja koronavirusa i da postepeneno ulazimo u najkritičniji period.

Posle detaljnog izveštaja, epidemiolog, Radmila Zec, je jasno rekla da za sada u Pirotskom okrugu zvanično ima pet obolelih od koronavirusa, a tri u Pirotu.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Pirotu, dr Elizabeta Aleksić, kaže da će uskoro početi prošireno testiranje građana u Pirotu i da će se u skladu sa preporukama Vlade Srbije postupati.

Granonačelnik Pirota i komandant Štaba za vanredne situacije kaže da je Štab preduzeo sve neophodne mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa. Trgovine i apoteke su uglavnom dobro snabdevene, nema masovnih okupljanja u gradu i poštuje se zabrana kretanja u vreme policijskog časa. Kol centar opravdava svoje postojanje i svima koji su zvali volonteri su dopremili neophodne namirnice i lekove. Za sada grad funkcioniše u granicama normale rekao je Vasić