Prvi festival pirotskog ćilima - U subotu izložba, kulturno umetnički program i modna revija u dvorištu Istorijskog arhiva

23. avgust 2022. 12:45 Kultura Pirot Plus Online

Centralna manifestacija prvog Festivala pirotskog ćilima biće održana u subotu, 27.avgusta od 18 i 30 minuta u dvorištu Istorijskog arhiva. 

Tim povodom, danas je u Svečanoj sali Gradske uprave Pirot održana konferencija za novinare na kojoj su Miloš Colić, zamenik gradonačelnik Pirota i Milica Golubović, pomoćnica gradonačelnika za vanprivredu, najavili ovaj dogadjaj. 

Colić je na početku rekao da je svrha manifestacije promocija ćilimarstva, nematerijalne kulturne baštine, a da se na taj način pojačava i senzibilitet naših gradjana ka ćilimu. 

Svi zainteresovani gradjani od 18 i 30 u dvorištu Arhiva, moći će da pogledaju 20 izloženih ćilima koji su u vlasništvu grada Pirota. Na sceni će biti prisutne i tkalje, a sve će biti upotpunjeno muzičkim programom - nastupaće etno grupe Doma kulture, ali i ansambl koji će izvoditi klasičnu muziku. U toku večeri biće organizovana i modna revija Silvane Tošić, sa motivima pirotskog ćilima. 

Milica Golubović, opširnije je govorila o samom protokolu večeri, ali se osvrnula na sve ono što grad Pirot čini kako bi popularizovao ćilim i vratio ga na ono mesto koje mu pripada. 

Aktivnosti u okviru festivala već su počele u ponedeljak 22.avgusta u Galeriji Čedomir Krstić gde je organizovana škola tkanja, ali i likovna radionica za najmladje koju vodi akademski umetnik Vladimir Dončev.