Promovisan multiroman “Tragom 41” **Foto**

29. novembar 2012. 11:08 Kultura Pirot Plus Online

Multiroman pod nazivom „Tragom 41“ koji je napisalo šest autora članova Mense, sinoć je promovisan , u prostorijama Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača. Oliver Hodak, jedan od autora romana i osnivač literarnog odseka Mense kaže da je ideja nastala pre 6 godina.

-Budući da ima šest autora čitaoci bi trebali da nađu više nego u običnom romanu, međutim postoji i mogućnost da ih neki od autora razočaraju, jer je reč o neuobičajenoj formi pisanja. Osnovna razlika u odnosu na standardni roman, jeste da kada imate jedan roman, gde imate jednog autora koji je od početka do kraja osmislio radnju, glavni lik, sporedne likove i dao im sve smernice tako da od početka do kraja autor zna šta hoće da iznese tom pričom. Kod nas se priča razvijala od danas do sutra, prema afinitetima autora- kaže Hodak.

Ivan Stamenković, profesor metodike razvoja govora u Visokoj strukovnoj školi za obrazovanje vaspitača, jedan od autora, kaže da multiroman predstavlja specifična književnu formu koju piše veći broj autora bez unapred određenih granica.

-S’ obzriom na to da smo zamislili da ovaj projekat bude koautorksi i da niko neće biti dominantan, i niko neće rukvooditi niti određivati drugima na koji način će pisati, onda smo ga praktično počeli kao šest različitih zasebnih romana. Jedina ograda koju smo na početku postavili je da radnja mora da se dešava u sadašnjem vremenu kako bi uopšte likovi mogli međusobno da se susreću, kao i da neki okvirni prostor početka dešavanja bude Beograd, zato što je to bilo jedino mesto koje je svim autorima dobro poznato, da mogu da pišu o mestima koja poznaju – kaže Stamenković.