Promocija romana „Tragom 41“

22. novembar 2012. 10:14 Kultura Pirot Plus Online

Multiroman pod nazivom „Tragom 41“ koji je napisalo šest autora članova Mense, biće promovisan 28. novembra, u prostorijama Visoke strukovne škole za obrazovanje vaspitača. Ivan Stamenković, profesor metodike razvoja govora u visokoj školi, jedan od autora kaže da multiroman predstavlja specifičnu književnu formu u kojoj više autora piše jedan roman.

-Autori su imali poptunu slobodu da osmisle svoje likove i da sa njima rade šta god hoće, otprilike onako kako u stvarnom životu svako svojim životom upravlja, ali onda kada dođe u neku interakciju sa drugim likovima mora da se prilagođava njihovim postupcima. Svako od nas bi napisao jedan deo koji bi zatim poslao svim ostalim učesnicima a onda bi oni na to odgovarali redom, poštujući to što je već napisano, znači, nemoguće je poništiti nešto što se desilo , kao što je to nemoguće u životu. I onda bi svako od autora sledećeg dana dobio 5 nastavaka, toga što je počeo, na koji treba da se nadoveže ali sada svestan da je priča otišla u neku potuno drugu stranu od one koju je inciijalno planirao. I u takvim prilagođavanjima i odgovaranjima na tuđe pisanje završili smo multiroman posle 6 godina rada – kaže Stamenković.

Ideja je začeta pre 6 godina na predlog Olivera Hodaka osnivača i koordinator literarnog odseka Mense. Pored Hodaka i Stamenkovića autori su Maša Vulkan, Li Novak, Nataša Aćimović Knežević i Tatjana Erić Obrenović. Stamenković kaže da Mensa pruža sredinu u kojoj ljudi mogu da upoznaju sebi slične i u tim interakcijama dođu do novih ideja.

Roman nosi naziv po linija trolejbusa 41 koji spaja nekoliko lokacija gde se priča odvija. Promocija je zakazana za 17.30.