Promocija Priručnika N i akcija "Obuci cicu" VIDEO

12. maj 2016. 10:00 Društvo Pirot Plus Online

Cenatar E8 zajedno sa Narodnom bibliotekom u Pirotu, Komisijom za rodnu ravnopravnost i klubom “Bradonje grada Pirota” održali su promociju Priručnika N - Priručnika o rodno osetljivom medijskom izveštavanju u Narodnoj biblioteci.

Pre početka promocije Bojana Stojković, regionalna koordinatorka Centra E8 u Vranju, rekla je da je cilj današnjeg okupljanja predstavljanje Vodiča – Priručnika N koji sadrži puno radionica i priča za obučavanje medija o rodno senzitivnom izveštavanju.

Nadica Adamović, zamenik predsednika opštinske Komisije za rodnu ravnopravnost, rekla je da Komisija za rodnu ravnopravnost pri Opštini radi od 2004. godine i da je po pitanju unapređenja položaja žena urađeno mnogo toga, ali da Komisija smatra da je u narednom periodu potrebno organizovati edukaciju za medije po pitanju rodno senzitivne politike.

Pored Bojane Stojković i Nadice Adamović o ovoj temi govorili su i Milica Golubović, pomoćnik predsednika Opštine za vanprivredu i Nemanja Živković, predsednik kluba “Bradonje grada Pirota”

Nakon promocije vodiča, na prolazu u Centru grada održana je akcija “Obuci cicu”. Cilj ove akcije je da “obuče” nage fotografije devojaka i predstavi ih javnosti kao i bilo koje druge devojke. Ideja je da se na taj način “cica” predstavi kao normalna devojka jer stavljanjem golih devojka u novinama upravo se dobija to da su one prisutne samo telom, a ne osobe sa imenom i prezimenom, navikama, željama…
Vodič i akcija su deo projekata ‘’Get the balance right’’ koji se sprovodi u Nišu, Prokuplju, Leskovcu, Pirotu i Vranju. Cilj je skreneti pažnju na nepovoljan tretman koji žene imaju u medijima. Pored podizanja svesti lokalnih medija u pet gradova Srbije o značaju rodno senzitivnog izveštavanja u medijima značajno je i da se doprinese razvijanju kulture razumevanju i podrške od strane društva u oblasti rodne ravnopravnosti i značaju drugačijeg načina izveštavanja sa posebnim akcentom na nasilje nad ženama. Projekat je podržan od strane Holandske ambasade u Beogradu uz podršku CARE International Balkans, Austrijske razvojne agencije i OAK fondacije.