Promocija knjige "Alternativna istorija Srbije" na Salonu knjige i grafike u Pirotu

03. april 2021. 18:40 Kultura Pirot Plus Online

Na Salonu knjige i grafike ove godine planirane su tri promocije knjiga. Večeras je održana prva i tom prilikom predstavljena je knjiga “Alternativna istorija Srbije”, koju su napisali Predrag J. Marković i Čedomir Antić.

U ovoj knjizi autori su pokušali da daju alternativne tokove ključnih događaja srpske istorije.

Neposredno pre početka promocije najpre smo Predraga Markovića pitali šta bi bilo da su Srbi pobedili u ratovima devedesetih, kako bi se onda razvijali događaji? Marković kaže da je Nato bombardovanje uvod u američki poraz, zato što su posle verovali da može neka zemlja da se pokori sa bombardovanjem, probali su to u Iraku i Avganistanu i nisu uradili ništa. Objašnjavajući našu istoriju autor ističe da mi u situacijama kada biramo između prkosa i klečanja biramo prkos.

U suštini, prema rečima Predraga Markovića, knjiga predstavlja mentalnu igru “šta bi bilo kad bi bilo”, što, inače, ljudi u privatnom životu često rade.

Nije im bilo teško da odaberu događaje u istoriji kojima će se baviti u knjizi, kaže Marković i dodaje da su obrnuli mnoge priče, ali i dodali neke manje poznate. U novom izdanju dodali su da su Srbi mogli 1938. godine da spasu svet.

Ovom prilikom Marković je rekao da u knjizi imaju i poglavlje šta će biti u budućnosti. On smatra da će biti malo stariji narod, s obzirom da je danas mnogo više sahrana nego krštenja i to ne može da se preokrene, ali treba da naučimo sa tim da živimo.

Izdavač knjige je Laguna, a književno veče vodio je Vule Žurić.

Sledeća promocija na Salonu knjige i grafike biće zapravo tribina “Reditelji, pisci i knjige”, učestvuju Milorad Milinković i Boško Milosavljević. Tribina je zakazana za 8. april u 18.30.