Promocija finansijskih i nefinansijskih programa podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u organizaciji Privredne komore Pirot i RRA Jug

11. septembar 2019. 12:30 Privreda Pirot Plus Online

Ugovorna okružna privredna komora Pirot i Regionalna razvojna agencija Jug organizuju promociju finansijskih i nefinansijskih programa podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u 2019. godini. Pomocija navedenih programa podrške biće održana u utorak, 17. septembra 2019. godine, sa početkom u 12 časova, u prostorijama UOP Komore Pirot.


Na promociji će biti predstavljeni programi podrške peduzetništvu u 2019. godini koje raspisuje Razvojna agencija Srbije, Ministarstvo privrede i Fond za razvoj. Cilj je da preduzetnici i oni koji to žele da postanu dobiju informacije o tome šta im je sve potrebno da započnu posao, kako da dođu do podrške za dalji razvoj biznisa, ali i kako da ostvare dobre poslovne rezultate, da smanje broj neuspelih privrednih subjekata, povećaju broj zaposlenih, podstaknu izvoz i plasman proizvoda i usluga na inostaranim tržištima, te da doprinesu njihovom uspešnom poslovanju i opstanku na tržištu.


*Poziv:

Regionalna razvojna agencija Jug i Ugovorna okružna privredna komora Pirot sa zadovoljstvom Vas pozivaju na promociju finansijskih i nefinansijskih programa podrške sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u 2019. godini.

Pozivamo privrednike da u što većem broju podnesu prijave na nekom od aktuelnih konkursa i iskoriste preostala dostupna sredstva namenskog karaktera, a kroz sufinansiranje, za unapređenje njihovog poslovanja.
Neke od aktivnosti koje se sufinansiraju kroz aktuelne programe podrške su:

- Nabavka opreme, mašina, alata, proizvodnih vozila, specijalizovanih softvera itd;

- Uređenje poslovanja u skladu sa zahtevima međunarodnih standarda poslovanja – sertifikacija i resertifikacija;

- Usaglašavanje proizvoda sa zahtevima tehničkih propisa i standarda;

- Nabavka i/ili implementacija i/ili parametrizacija i/ili nadgradnja specijalizovanog softvera – „ERP“ , koja mora obuhvatiti i module koji se odnose na proizvodne procese;

- Učešće i na međunarodnim sajmovima u inostranstvu.

Biće predstavljene i druge inicijative, mere i projekti koje MSPP sektor može da koristi kako bi se razvijao, kao i dobri primeri iz prakse.

Prilikom promocije programa, posebnu pažnju ćemo posvetiti predstavjnju „EEN“ Evropske
mreže preduzetništva. Usluge koje pruža EEN mreža malim i srednjim preduzećima odnose se na internacionalizaciju njihovog poslovanja, podršku u pristupu finansiranju, podršku pristupu programima i fondovima EU, informisanje o propisima i pravilima EU i sl.

Mala i srednja preduzeća mogu da koriste usluge EEN mreže kao što su: korišćenje EEN baza poslovne saradnje za prekogranično poslovno povezivanje, učešće na međunarodnim poslovnim susretima po sistemu unapred organizovanih sastanaka i poslovnim misijama, pomoć prilikom transfera tehnologija, zaštite intelektualne svojine i razvoja istraživačkih projekata, odgovori na upite u vezi sa propisima EU, dostavljanje informacija o mogućnostima korišćenja sredstava EU i pronalaženje partnera za zajedničko apliciranje za
ista ta sredstva, dostavljanje informacija o međunarodnim i EU tenderima, dostavljanje informacija o zakonima i tržištu, internacionalizacija poslovanja u drugim državama sveta, itd.

Pomocija navedenih programa podrške biće održana u utorak, 17.09.2019. godine, sa početkom u 12 časova, u sali Ugovorne okružne privredne komore Pirot, ulica Dobrice Milutinovića, TC „Vezni trakt” lokal broj 5, Pirot.

Zbog ograničenog broja mesta, molimo Vas da svoje prisustvo potvrdite putem mejla na adresu officepirot@rra-jug.rs ili info@komorapirot.com do ponedeljka 16.09.2019. do 16 časova, a za sve dodatne informacije možete se obratiti na brojeve telefona 010/500-924 i 060/56-00-180.

*Info: UOP Komora Pirot