Projekti iz oblasti kulture, turizma i unapređenje mera populacione politike među najvažnijim projektima do 2028. godine

31. maj 2024. 14:02 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Među 20 najznačajnijih projekata Grada Pirota za period od 2024. do 2028. godine uvršteni su i projekti iz oblasti kulture i turizma. Uskoro se očekuje završetak rekonstrukcije Doma Vojske i uređenja Sajamskog prostora, a uslediće izgradnja akva parka u sklopu Otvorenog bazena.

Gradonačelnik Vladan Vasić je govoreći o ovom projektu istakao da je vrednost tobogana, koji će biti postavljeni, oko 40 miliona dinara i time se, pored ostalog, podiže turistički potencijal grada.

Takođe, u planu je nastavak uređenja tvrđave Kale, ali i Gradskog stadiona.

Još jedan značajan projekat po pitanju unapređenja turizma u Pirotu je i uređenje Turističkog komleksa “Temsko”. Prema rečima Vladana Vasića, deo škole u selu Temska će biti uređen sa 60 kreveta, što će biti realizovano kroz projekat prekogranične saradnje.

Na kraju prezentacije gradonačelnik Pirota je izdvojio još jedan projekat koji se odnosi na poboljšanje mera populacione politike.

To podrazumeva: povećanje i produžetak novčane pomoći za treće dete u porodici, pomoć za kupovinu udžbenika svim osnovcima i srednjoškolcima i paket dobrodošlice za novorođenčad.  

Za svih 20 projekata koje je na današnjoj prezentaciji predstavio gradonačelnik Pirota, biće utrošeno više od 233 miliona evra, koje će, kako je rekao obezbediti uz pomoć donatora, saradnje sa Vladom Republike Srbije, programa prekogranične saradnje i iz lokalnog budžeta.

Vladan Vasić je poručio da je Pirot moderan grad koji pokazuje da brine o ljudima i siguran je da će veliki deo ovih projekata realizovati.

Projekti za period 2024. - 2028.

1. Otvaranje visokoškoloske ustanove u Pirotu
2. Pronalazak strateškog partnera za Tigar AD
3. Povratak vojske u Pirot
4.Izgradnja PPOV
5. Gasifikacija grada
6. Izgradnja autobuske stanice
7. Rekonstrukcija železnice
8. Rekonstrukcija ulice Srpskih vladara
9. Rekonstrukcija zelene pijace
10. Izgradnja kompostane
11. Rekonstrukcija porodilišta i parkinga u Opštoj bolnici Pirot
12. Izgradnja hitne pomoći
13.Rekonstrukcija Gimnazije
14. Uspostavljanje saobraćajnog centra
15. Dom vojske
16. Sajamski prostor
17. Otvoreni bazen i akva park
18. Nastavak rekonstrukcije tvrđave ,,Kale“
19. Izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju stadiona
20. Izrada turističkog objekta ,,Temsko“
21. Širenje mera populacione politike