Projekat RC Mreža i Udruženja Opre Romalen "Podrška Romima na putu ka samozapošljavanju"

13. avgust 2018. 10:05 Društvo Pirot Plus Online

Razvojni centar Mreža iz Niša u partnerstvu sa udruženjem Opre Romalen iz Pirota, pokreće projekat „Podrška Romima na putu ka samozapošljavalju“.

Projekat se sprovodi se u okviru programa unapređenja i zaštite ljudskih i manjinskih prava, radi unapređenja položaja i statusa Roma i Romkinja u Republici Srbiji za 2018. godinu, a finansira iz budžeta Republike Srbije-Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Mladi Romi u izuzetno malom procentu koriste podsticajna sredstva za pokretanje poslovanja koja daju državne institucije i organizacije koje vode programe socijalnog osnaživanja. Razlog tome je njihova nedovoljna informisanost o preduzetništvu, socijalnom preduzetništvu, mogućim finansijskim izvorima za pokretanje biznisa, pravnim regulativama i budućim obavezama prema državi.

Kroz ovaj projekat želimo da mlade Rome detaljno informišemo šta znači biti preduzetnik, ali i šta znači voditi socijalno preduzeće, koristeći se realnim pokazateljima sa tržišta.

U prvoj fazi projekta 20 mladih Roma i Romkinja iz Pirota proći će trodnevni trening o preduzetništvu i načinu izrade biznis planova, kako bi na kraju treninga bili i sami u stanju da napišu biznis plan, neophodan za predstavljanje ideje prilikom pokretanja bilo kog biznisa. Nakon treninga polaznici će imati dalju mentorsku podršku i konkretnu pomoć za pokretanje poslovanja u formi za koju se opredele.

Info dan o predstojećim obukama u Pirotu biće održan 15. avgusta u Društvenom centru, u Pirotu od 10 časova.