Program obeležavanja Dečije nedelje

28. septembar 2018. 10:30 Društvo Pirot Plus Online

DEČIJA NEDELJA Od 1-7.oktobra 2018.
PRVI DAN PONEDELjAK, 01.10.2018.

OTVARANjE DEČJE NEDELjE
Lokalni mediji će u prvim vestima posvetiti pažnju Konvenciji o pravima deteta i najaviti aktivnosti u Dečjoj nedelji
Deca Predškolske ustanove „Čika Jova Zmaj“, svih osnovnih škola i ŠOSO „Mladost“ govoriće o dečjim pravima na lokalnim medijima.
U svim školama prvi časovi biće posvećeni pravima dece, Konvenciji o pravima deteta.
U 9 ČASOVA U PROSTORIJAMA SVEČANE SALE GRADA PIROTA DRUŽENjE DECE SA GRADONAČELNIKOM GRADA PIROTA VLADANOM VASIĆEM
Prijemu prisustvuju predstavnici i deca iz PU «Čika Jova Zmaj», predstavnici i 3-5 učenika ŠOSO «Mladost», predstavnici i 3-5 učenika svih osnovnih škola, predstavnici srednjih škola (1-2 predstavnika Đačkih parlamenata).

Program aktivnosti Dečje nedelje Osnovne škole „Dušan Radović“

Naziv aktivnosti: Drugarstvo bez nasilja.
Mesto realizacije: školsko dvorište OŠ „ Dušan Radović“ Pirot
Vreme realizacije: Ponedeljak, 1.10.2018. od 12 do 13 časova
Realizatori: Učenici mlađih razreda škole i njihovi nastavnici
Opis aktivnosti:
U školskom dvorištu, na sportskim terenima, po odeljenjima, biće organizovane radionice sa učenicima i njihovim roditeljima Gosti manifestacije biće deca i vaspitačice iz PU „ Prvomajski cvet.“Učenici četvrtog razreda će i za njih izraditi poklone.
U izdvojenim odeljenjima u Staničenju i Temskoj takođe će biti realizovane radionice. U Staničenju će deca i roditelji pripremati tradicionalna jela. Nosioci aktivnosti su Sanjica Stojanović i Snežana Aleksi. U Temskoj će se realizovati radionica Nije teško biti fin.

Program Narodna biblioteka Pirot

U okviru obeležavanja Dečje nedelje, u ponedeljak 1. oktobra sa početkom u 11:30 h, na dečjem odeljenju Narodne biblioteke Pirot govoriće se o književnom stvaralaštvu rano preminulog Igora Kolarova. Igor Kolarov je jedan od najosobenijih, najznačajnijih i najnagrađivanijih savremenih pisaca za decu i mlade, čija su dela ušla i u školsku lektiru. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su najznačajnije: „Politikin zabavnik“ za romane Agi i Ema i Dvanaesto more (2002, 2006), nagrada „Neven“ za knjigu Priče o skoro svemu (2005) kao i nagrada Zmajevih dečjih igara (2006) za izuzetan stvaralački doprinos savremenom izrazu u književnosti za mlade. Po njegovom romanu Agi i Ema snimljen je istoimeni film za decu posle 25 godina pauze, kao i radio-drama. Tvorac je kratkih formi SMS priče u kojima su na „luckast“ način prikazane dosetke najmlađih. Osnovu njegovog celokupnog stvaralaštva čini humor, koji je, po njegovim rečima, bio neophodan za igru. Pišući za decu, on je iskazao bunt protiv svirepog i otuđenog sveta. U svoja umetnička dela na vešt način je transponovao priču o prijateljstvu i pokazao da je veoma važno da u ovom digitalnom dobu čovek treba biti više okrenut drugom čoveku negoli tehnologiji.
O njegovom književnom opusu sa decom će razgovor voditi doktor književnih nauka Jelena Veljković Mekić i profesor književnosti Bojana Mitić, ali i književni stvaraoci koji su sarađivali sa njim – Branko Stevanović i Elizabeta Georgiev.

DRUGI DAN UTORAK 2.10 2108.

Program aktivnosti Dečje nedelje Osnovne škole „Sveti Sava“
Naziv aktivnosti: Radionica ,, OD SRCA SRCU – DRUG DRUGU
Cilj: Druženje, nenasilna komunikacija, timski rad,
Mesto i vreme realizacije aktivnosti: 2. oktobra, od 14:20 časova, do 16:05 č u učionicama prvog razreda Ekonomska škola Pirot.
Opis aktivnosti: Deca 3.razreda, u okviru ove radionice, prave u paru s decom 1.razreda čestitke drugarstva. Treći razred ulazi u razred prvaka i svako dete prilazi svom paru prvaku. Zajedno prave drugarsku čestitku za đaka prvaka. Tu su i učitelji prvog i trećeg razreda. Svaka čestitka nosi poruku drugarstva i dobrodošlice novopridošlim đacima. Prvaci čestitke nose kući. Ova radionica se dešava na prvom i drugom času, 2. oktobra, u 14:20 časova, do 16:05. U svakoj učionici prvog razreda po jedan đak trećeg razreda kazuje pozdravne stihove pesme koju priprema za ovo druženje. Očekujemo i medije da zabeleže ovo lepo druženje.

Program aktivnosti Dečje nedelje „Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Pirot“
Naziv aktivnosti: likovna radionica Krugovi sreće
Učesnici: deca PU Čika Jova Zmaj
Vreme realizacije aktivnosti: 2.10.2018, 10 časova
Mesto realizacije aktivnosti: Gradski trg ili Galerija Čedomir Krstić
Cilj aktivnosti: Razvoj pozitivne socijalizacije, negovanje tolerancije, drugarstva, empatije i ljubavi među decom, buđenje samosvesti i svesti o uvažavanju drugog kod dece. Afirmisanje drugarstva, različitosti, negovanje dečjeg stvaralaštva, poštovanje prava deteta kroz zajedničke aktivnosti dece, vaspitača i društvene sredine. Uvažavanje individalnosti svakog deteta i njegove potrebe za igrom i stvaralaštvom.

TREĆI DAN - SREDA 3.10.2018.

DAN ZA DOBROTU - POSETA BOLNICI
Naziv aktivnosti: Poseta Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Pirotu
Cilj aktivnosti : Posetiti decu koja su na lečenju na Dečjem odeljenju u bolnici i na taj način pokazati da su ista prava sve dece bez obzira na pol, uzrast, veroispovest, nacionalnost ili zdravstveno stanje.
Vreme realizacije aktivnosti :Sreda , 3. 10. 2018. u 10 sati
Mesto realizacije aktivnosti : Dečje odeljenje Opšte bolnice u Pirotu
Opis aktivnosti : Predstavnici Grada Pirota, predstavnici Službe Dečje zaštite, Prijatelji dece Pirot, predstavnici PU „Čika Jova Zmaj“, će uručiti poklone mališanima i Dečjem odeljenju, poželeti im brzo ozdravljenje i na taj način pokazati da brinu o svoj deci Pirota.

Program aktivnosti Dečje nedelje ŠOSO „Mladost“
Naziv aktivnosti: ,,Mi smo srećna deca“.
Vreme realizacije aktivnosti: 03.10.2018.
Mesto realizacije aktivnosti : ŠOSO „Mladost“
Opis aktivnosti : U okviru obeležavanja Dečje nedelje u našoj školi će 03.10.2018. godine biti održana radionica pod nazivom ,,Mi smo srećna deca“. U ovoj aktivnosti učestvovaće deca od 1. do 4. razreda i predškolska grupa. Učesnici radionice će ,,oblačiti“ figure srećne dece od kartona. Za figure i ,,oblačenje“ ćemo koristi: hamer – papire u boji, samolepljivi papir, krpice, vunicu, dekor gumu, šljokice, lepak, boje, flomastere itd.
Izrađene figure ćemo izložiti u holu škole na okolnim zidovima gde će moći da ostanu duže vreme. Nadamo se da će svi uživati u ovoj igri.
Cilj aktivnosti: Druženje, opuštanje, stvaranje osećaja prijatnosti i sreće zbog pripadanja grupi i uvažavanja njihovog doprinosa igri. Prikazivanje ekspresije sreće na drugim osobama ( radovi će prikazivatisrećnu decu)
Učesnici: Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole i deca predškolske pripremne grupe

Program aktivnosti Dečje nedelje „Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača Pirot“
Naziv aktivnosti: Oslikavanje murala
Učesnici: učenici viših razreda Osnovne škole Vuk Karadžić u Pirotu
Vreme realizacije aktivnosti: 1-5.10.2018.
Mesto realizacije aktivnosti: OŠ Vuk Karadžić
Cilj aktivnosti: Produkcija likovnog rada/likovne intervencije u formi zidne slike koja nosi određenu poruku. Uspostavljanje komunikacije vizuelnim sredstvima. Kreativno oplemenjivanje javnog prostora.
Opis aktivnosti:Upoznavanje sa tehnikom izrade murala. Izbor i priprema zidne površine planiranog prostora. Prenošenje idejnog i kompozicionog rešenja na zidnu površinu. Realizacija zidne slike adekvatnim materijalom i njegova zaštita. Aktivnosti će biti izvođene u saradnji sa predmetnim nastavnikom, nastavnikom likovne kulture mr Vladimirom Dončevim.

ČETVRTI DAN - ČETVRTAK 4.10.2018.

Program aktivnosti Dečje nedelje Osnovne škole „8.SEPTEMBAR“
Predmet: Plan aktivnosti povodom Dečije nedelje
Vreme realizacije: Četvrtak , 4.10.2018.god. od 1100 do 1145 časova
Mesto realizacije: Sportski teren u školskom dvorištu
Opis aktivnosti: U realizaciji aktivnosti učestvuju učenici II-2 razreda naše škole i jedna predškolska grupa PU Čika Jova Zmaj.U saradnji sa nastavnikom fizičke kulture osmišljen je poligon prepreka – Začarana šuma - (čunjevi,obruči,lopte...) Nakon poligona ove dve grupe crtaće svoj doživljaj sportskog druženja u trpezariji škole.
Deca će ovim aktivnostima promovisati srećno i zdravo detinjstvo pod sloganom – SPORTOM PROTIV NASILjA

Program aktivnosti Dečje nedelje PU„ČIKA JOVA ZMAJ“
Naziv aktivnosti: Igram se i rastem zdravo bezbednost je moje pravo
Cilj aktivnosti :Formiranje emocionalne ličnosti svesne sebe i svojih potencijala koja se rukovodi humanim vrednostima i vrlinama
Vreme realizacije aktivnosti: četvrtak, 4.10.2018.g. od 9:00 do 12:00časova.
Mesto realizacije aktivnosti : Vrtić „Prvomajski cvet“ radne sobe i dvorište.
Opis aktivnosti :
Radionice kroz koje se vežba: saradnja, komunikacija, izražavanje emocija, opuštanje, rešavanje konflikta, lepo ponašanje....( Sadržaji koje se oslanjaju na snage deteta „Sedi da razgovaramo“, „Lepo ponašanje“, „Životne vrednosti“...)
Socijalne i kooperativne igre, timske igre: „Ja – Ja i drugi“, Kada smo zajedno, „Lepe reči“, „Tabla prijateljstva“, „U tuđim cipelama“, „Pod tuđom kapom“, „Top lista najlepših postupaka, reči....“.

Narodna biblioteka Pirot
Za zainteresovane učenike, nezavisno od uzrasta, Narodna biblioteka Pirot organizovaće program posvećen velikanu svetske književnosti Viljemu Šekspiru i njegovim najpoznatijim dramskim ostvarenjima: Hamlet, San letnje noći, Mletački trgovac, listanjem knjige Šekspir u pričama. Učestvovaće mladi pozorišni reditelj David Alić, Momčilo Antić i Milan Stefanović. Program će se realizovati u sali Narodnog pozorišta u četvrtak 4. oktobra sa početkom u 18 časova.

PETI DAN PETAK 6.10.2018.

Program aktivnosti Dečje nedelje Osnovne škole „VUK KARADžIĆ“
Naziv aktivnosti: „Književno veče“
Cilj aktivnosti : Likovno literarni konkurs koji raspisuju Prijatelji dece Pirot u vreme trajanja Dečje nedelje tradicionalno promoviše prava deteta, sa posebnim akcentom na igru, stvaralaštvo, kulturu i kreativnost, kvalitetno slobodno vreme, izražavanje sposobnosti, znanja i veština svakog deteta, bez obzira na uzrast, i uvažavajući različite mogućnosti. Istovremeno je i prilika za predstavljanje aktivnosti i akcija udruženja koja doprinose ostvarivanju prava deteta i razvoju međugeneracijske solidarnosti.
Vreme realizacije aktivnosti : Petak, 5. 10.2018.g. u 18 časova.
Mesto realizacije aktivnosti : OŠ „Vuk Karadžić“, Pirot, u kabinetu broj 21 i 22.
Oblici rada : scenski prikaz , edukacija, razgovor
Tokom dečje nedelje učenici 8.r. osnovnih škola, učesnici edukativnih radionica u okviru LPA projekta „Ja i ti- jasna komunikacija – uspešna komunikacija“ prezentovaće produkte stečenih veština i znanja o asertivnoj komunikacija, učenicima svojih škola.

ŠESTI DAN SUBOTA , 07.10.2018.

ZAGRLjAJ
Zagrli svog prijatelja, mamu , tatu, sestru, brata.... i ipromoviši nenasilno i pozitivno ponošanje.

SEDMI DAN NEDELjA , 08.10.2018.

BUDIMO PORODICA
Porodično druženje.