Proglašeni najuspešniji autori fotografija 17. konkursa, (Ne)briga o kulturnom nasleđu, Muzeja Ponišavlja u Pirotu

27. februar 2020. 21:44 Kultura Pirot Plus Online

Na ovogodišnji konkurs, koji sedamnaesti put za redom organizuje “Muzej Ponišavlja” u Pirotu, pristigle su dvesta dvadeset dve fotografije, a u kući Malog Riste izložena je trideset jedna. Prema rečima autora ovog projekta i člana žirija, kustosa Tanje Karanović, odziv je bio veoma dobar i učestvovali su autori fotografija iz nekoliko gradova Srbije: Dimitrovgrada, Mladenovca, Raške, Niša, Beograda i Pirota. Među pojedinačnim učesnicima bilo je i jedno Udruženje građana.

Kustos Muzeja, Tanja Karanović, proglasila je autore tri najbolje fotografije. Trećenagrađeni je Aleksandar Gospavić, iz Pirota, za fotografiju “Vršnjakinja veka”, drugu nagradu osvojio je Momčilo Antić, iz Niša, za fotografiju “Manastir pored Poganova” i prvu nagradu Danka Antić, iz Pirota, za bezimenu fotografiju.

Prisutnima se obratila i član žirija, Dragana Branković, koja smatra da je ovaj konkurs jedan od načina da se skrene pažnja, pored ostalog, onima koji donose odluke koje direktno ili indirektno utiču na očuvanje kulturnog nasleđa.

Danka Antić, dobitnica prve nagrade za svoju fotografiju bez naslova, smtra da fotografija sama za sebe najbolje govori. Ona je fotografisala staru pirotsku kuću. Deo te kuće je renoviran. Stara ornamentika je ostala na jednom delu zgradea, a drugi deo, koji je preuređen, odiše na svoj način. Staro i novo se može usaglasiti, smatra Danka Antić, ali tome treba posvetiti veću pažnju.

Prvonagrađenja fotografija.