Profesorke Srednje stručne škole na usavršavanju u Holandiji u okviru Erazmus+ projekta

08. jul 2024. 09:36 Društvo Pirot Plus Online

Nataša Gligorijević i Alida Milošević, profesorke Srednje stručne škole, boravile su nedelju dana u Holandiji u okviru Erazmus+ projekta. Srednja stručna škola učestvuje kao partnerska organizacija, a projekat je dobio akreditaciju i finansiranje do 2027. godine. Ova projektna aktivnost je poslednja u ovom ciklusu, a prethodile su još dve: trening za profesore i mobilnost učenika. Sve aktivnosti su se realizovale u Bantu, u Holandiji.

Cilj projekta je osnaživanje nastavnika na temu inkluzije, osmišljavanja strategije i aktivnosti uključivanja učenika i mladih sa smetnjama, ali i učenika sa različitim sposobnostima. Drugi cilj jeste uklanjanje svih vidova barijera i diskriminacije, razbijanje stereotipa i predrasuda.

Koordinator projekta je holandska organizacija Rock Solid Foundation, a partneri na realizaciji projekta su učesnici iz Holandije, Grčke, Poljske, Francuske, Slovenije, Gruzije, Bugarske, Rumunije, Ukrajine, Srbije, Tunisa.

Još jedan od ciljeva projekta je osnaživanje učenika, a naročito učenika koji se obrazuju po Individualnom obrazovnom planu.

Cilj ovog dela projekta je evaluacija svih aktivnosti koje su realizovane, uticaj istih na organizaciju svakog partnera koji učestvuje, kao i dogovor o aktivnostima za naredni ciklus sprovođenja projekta. Učesnice iz naše škole su predstavile aktivnosti koje je naša škola odradila na temu inkluzije i uključivanja učenika sa smanjenim mogućnostima.

*Tekst i foto Srednja stručna škola