Profesori dvojezičnog odeljenja usavršavali strani jezik u Francuskoj

24. jul 2014. 08:50 Društvo Pirot Plus Online

Grupa profesora Gimnazije boravila je četiri nedelje u Francuskom gradu Viši kako bi dostigli nivo znanja stranog jezika po internacionalnim kriterijumima. Reč je o kontinuiranom usavršavanju profesora Gimnazije koji predaju u bilingvalnom odeljenju, kaže Bratislav Krstić, direktor Gimnazije. Boravak je organizovan u saradnji sa Mišlenom i Opštinom Pirot a u skladu sa ugovorom koji su potpisali Gimnazija, Opština, Mišlen i Francuski institut.

-Profesori koji predaju u dvojezičnom odeljenju moraju dostići nivo B2, kada je reč o znanju stranog jezika, u skladu sa kriterijumima EU što podrazumeva internacionalni nivo znanja stranog jezika. Prošle godine troje profesora položilo je ove testove, ove godine u Francuskoj je boravilo sedmoro, koji će test polagati naredne godine i sve je više zainteresovanih kolega. Predavanja su u internacionalnoj školi za učenje stranih jezika, koja je ove godine obeležila 50 godina postojanja i rada. Učestvovali su profesori iz svih evropskih osnovnih i srednjih škola. Princip je takav da kandidati tokom prvog dana rade test i na osnovu rezultata dele se u grupe, odnosno nivoe. Ja sam bio u grupi sa kolegama iz Japana, Švajcarske, Libije. Po osmoro je u grupi i tokom pre podneva pratimo predavnja isključivo francuskog jezika, radi se rečnik, izgovor, gramatika, dok se popodne organizuju predavanja po predmetima, hemija, biologija, geografija. Naredni nivo je C1 i C2 i predviđen je za profesore stranih jezika. Grad u kome smo boravili je blizu Klermon Ferana, tako da smo tokom ove posete bili u prilici da se vidimo sa prijateljima iz ove škole i organizujemo sastanke -kaže Krstić.

Tokom boravka u Francuskoj grupa profesora obišla je okolinu grada upoznala se sa kulturno istorijskim spomenicima, kao i značajnim institucijama u gradu i okruženju, dodaje Krstić.

Kada je reč o predstojećoj školskoj godini u školi su ut oku radovi na zameni oluka i rešavanju problema krova. Posao će biti završen za desetak dana,kaže direktor Krstić, i dodaje da je naredna faza rešavanje pitanja fasade što iziskuje značajna novčana sredstva.