Prof. dr Dejan Radenković posetio Opštu bolnicu Pirot i održao predavanje o savremenom lečenju akutnog pankreatitisa. Dr Bojkić: Iskustva iz ove oblasti revnosno primenjujemo!

09. februar 2024. 14:53 Društvo Pirot Plus Online

Profesor dr Dejan Radenković sa Prve hirurške klinike UKC Srbije danas je posetio Opštu bolnicu Pirot i sa svojim kolegama podelio najmodernije statove i metode u lečenju akutnog pankreatitisa. Najpre je održana prezentacija  metoda hirurškog lečenja koja se primenjuje kod pacijenata sa kalkulusima u glavnom žučnom kanalu, a potom i predavanje ”Savremeno lečenje akutnog pankreatitisa”.

Po završetku predavanja dr Radenković je rekao da je predstavio ono što je najmodernije u svetu za lečenje akutnog pankreatitisa, s obzirom da ne stižu svi lekari da putuju i prate sve oblasti, zbog toga je važno prtenositi znanja. Ovde se inače, prema rečima dr Rankovića, jako dobro leči akutni pankreatitis, svi stavovi se poštuju, a ovo je mala nadogradnja da to bude još bolje.

Dr Momčilo Bojić, v.d. direktora Opšte bolnice Pirot, kaže da su počastvovani posetom dr Radenkovića jer je reč o stručnjaku međunarodnog nivoa. Ovom prilikom dr Bojkić je pohvalio Hirurgiju i Službe intenzivne nege i anestezije, s obzirom da iskustva iz ove oblasti, kako kaže, prilično revnosno primenjuju, a ovim će to dodatno unaprediti. VIDEO Dr Bojkić

Kada je u pitanju broj pacijenata sa ovim problemima u Pirotu, dr Bojkić kaže da su epizode problema sa pankreasom sezonskog karaktera, češće su zimi kada je ishrana bogatija masnoćama.

Prof. dr Dejan Radenković je jedan od vodećih stručnjaka za lečenje bolesti pankreasa i hepatobilijarnog sistema na međunarodnom nivou. Autor je i koautor preko 50 radova publikovanih u domaćim i stranim časopisima, a u nekim međunarodnim časopisima je i recenzent. Kao predavač često gostuje na stručnim skupovima i kongresima. Član je nekoliko eminentnih udruženja lekara u Srbiji i Evropi, a 2014. izabran je za člana Američkog koledža hirurga. Predsednik je Srpskog pankreasnog kluba i podpredsednik Srpskog udruženja za metaboličku i barijatrijsku hirurgiju. Član je i Srpskog lekarskog društva, Evropskog udruženja za digestivnu hirurgiju, Evropskog pankreasnog kluba, Međunarodnog udruženja za Pankreatologiju, Američkog udruženja za pankreas, kao i Evropsko - Afričkog  Hepato-Pakreasno-Bilijarnog udruženja.