Produžen tender za rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad

29. decembar 2021. 08:35 Gradska hronika Pirot Plus Online

*Izvor eKapija

 Tender za rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad, tačnije za deonicu Prosek (Sićevo)-Dimitrovgrad u dužini od 82 km, raspisan krajem septembra, produžen je do 3 februara.

Prvobitan rok za iskazivanje ineresovanja za obnovu jedinog dela koridora Koridora X koji nije elektrificiran, bio je 21. decembar.Remont ove pruge se najavljuje već decenijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u maju prilikom sastanka sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim najavio da će radovi na potpunoj rekonstrukciji pruge Niš-Dimitrovgrad krenuti početkom sledeće godine, i da će za tu investiciju biti izdvojeno gotovo 270 mil EUR.

Srеdstva za finansiranje projekta obezbeđena su iz kredita Evropske invеsticione banke (134 mil EUR), 73,04 miliona prеdstavljaju bеspovratna srеdstva iz Invеsticionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF), a preostalih 61,24 mil EUR izdvaja se iz budžеta Srbijе.

Inače, posao tehničke asistencije za buduće radove na pruzi vredan 4,14 mil EUR, na tenderu koji je raspisala Infrastruktura železnice Srbije, a koji takođe finansira Evropska investiciona banka, dobila je ćerka firma Dojče bana, nemački DB Engineering&Consulting GmbH.

Ovaj posao obuhvatiće, kako se navodi u odluci o dodeli ugovora, teničku pomoć kod rekonstrukcije deonice od Sićeva do Dimitrovgrada, zatim, izgradnje nove jednokolosečne obilaznice oko Niša od ranširne stanice do Proseka, cca. 22 km, kod rekonstrukcije jednokolosečne deonice od stanice Crveni Krst do stanice Pantelej, manjih delova jednokolosečnog dela niškog železničkog čvora, kao i kod elektrifikacije cele pruge od niške ranžirne stanice "do Dimitrovgrada (cca. 105 km uključujući vučne podstanice).