Probni završni ispit krajem nedelje

05. maj 2014. 09:32 Društvo Pirot Plus Online

Prva provera znanja budućih srednjoškolaca biće 9. i 10. maja kada će biti organizovan probni završni ispit, na osnovu koga će moći da se proceni šta dodatno treba da se uči. Rezultati probnog ispita ostaće u školama i treba da posluže đacima i nastavnicima da vide koje oblasti treba dodatno da uče do kraja školske godine, kaže Slavko Ilić, direktor OŠ „Dušan Radović“.

-Pripremamo se za predstojeći test. Dobićemo diskove na kojima su snimljeni testovi za probni ispit. Novina ove godine je treći test, kombinovani, koji je potpuno nov za učenike. Tri testa treba odraditi i nadam se da su učenici tokom raspusta i prvomajskih praznika pogledali i obnovili gradivo. Probni test treba da ukaže na oblasti koje je potrebno doraditi do juna, kada počinje završni ispit-kaže Ilić.

Polaganje male mature biće organizovano sredinom juna. Test iz srpskog učenici završnih razreda osnovnih škola polagaće 16. juna, dan kasnije test iz mateamtike a 18. juna očekuje ih kombinovani test sa pitanjima iz biologije, hemije, istorije, fizike i geografije. Maksimalan broj bodova na testovima iz srpskog jezika i matematike je po 16 bodova, dok kombinovani test donosi maksimalnih osam bodova. Učenici koji imaju sve petice na kraju šestog, sedmog i osmog razreda imaće za taj uspeh 60 bodova.

Regularnost oko završnog testa podignuta je na viši nivo tako da će na osnovu Zakona o zaštiti podataka za sve vreme trajanja zavšrnost ispita, test nositi oznaku “interno”, što podrazumeva određenu vrstu bezbednosti i odgovornosti. Izrada i štampa testova biće u Zavodu za vrednovanje kvaliteta, a distribucija ka školama biće organizovana uz asistenciju Ministarstva unutršnjih poslova.