Priznanja i nagrade za dobrovoljne davaoce krvi i učesnike Konkursa "Krv život znači"

14. jun 2024. 13:40 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Povodom Svetskog dana dobrovoljnog davanjanja krvi danas su u Svečanoj sali Gradske uprave Pirot uručena priznanja dobrovoljnim davaocima krvi i nagrade učenicima, koji su postigli zapažene rezultate na konkursu "Krv život znači".

Na početku svečanosti Sanja Stanković, sekretar Crvenog krsta Pirot, istakla je da Pirot nosi titulu najhumanijeg grada u Srbiju, posebno kada je u pitanju dobrovoljno davalaštvo krvi.

Dragana Tončić, predsednica Skupštine grada, poručila je da joj je drago što je Pirot prepoznat po ovoj humanoj akciji i zahvalila se svima koji daju krv. Pored toga, predsednica Skupštine je čestitala i deci na osvojenim nagradama.

Posle zvaničnih obraćanja najpre su nagrade uručene deci za učešće na konkursu “Krv život znači”.

Potom su uručena priznanja davaocima krvi za 35, 50 i 75 davanja.

Zoran Đorđević je za svojih 59 godina dao 75 puta krv. On je jedini koji je danas dobio nagradu za ovoliki broj davanja. U izjavi za medije rekao je da je počeo sa nepunih 18 godina i nije prestajao do danas, a planira i da nastavi u želji da dođe do 100. davanja krvi.

Bojan Ilić je do sada dao 37 puta krv i kako kaže počeo je od svoje 18. godine. Ovaj gest smatra humanim i poziva sve mlade ljude da se priključe ovoj akciji.

Aleksandar Stanković je postao dobrovoljni davalac krvi po uzoru na svog oca. Do sada je dao 34 puta krv.

Učenica Tara Denčev je na konkursu “Krv život znači” dobila prvu nagradu na opštinskom i treću na republičkom.  

Sledeća akcija dobrovoljnog davanja krvi u Pirotu biće organizovana idućeg utorka, 18. juna u prostorijama Crvenog krsta u Jevrejskoj ulici.