Pripreme za novu grejnu sezonu

26. septembar 2012. 11:05 Gradska hronika Pirot Plus Online

Povećanje cene grejanja stanova bilo je neminovno kako bi se izbegli direktni gubici zbog poskupljenja mazuta, kaže Radovan Nikolić, direktor JP Gradska toplana, i dodaje da će ovo poskupljenje samo donekle ublažiti disparitet.

- Građani će umesto dosadašnjih 69 dinara po kvadratu grejanje plaćati 83 dinara, ustanove 173 dinara po kvadratu a valsnici lokala i drugih poslovnih objekata 189 dinara kao i do sada jer nisu obuhvaćeni poskupljenjem. Cena grejanja za poslovne objekte nije povećana u cilju smanjenja raspona u odnosu na stambeni prostor- kaže Nikolić.

Prema Nikolićevim rečima Toplana je robnim rezervama vratila još jednu tranšu od 1.200 tona mazuta i u toku su pripreme za nabavku energenta za nesmetan početak predstojeće grejne sezone.

-Sada se stvara prostro za kupovinu mazuta za sopstvne potrebe. Prema dosadašnjem iskustvu za nesmetan početak grejne sezone potrebno je pripremiti oko 260 tona mazuta. Ova količina dovoljna je za oktobar i planirano je da bude dopremljena početkom narednog meseca, kako bi sezona počela na vreme 15. oktobra. Mi imamo još 2.200 tona mazuta duga iz prethodnog perioda prema robnim rezervama i reprogram duga omogućio bi da preuzmemo nove količine koje bi u predstojećoj grejnoj sezoni obezbedile kontitnuitet u isporuci toplotne energije -kaže Nikolić.

Nikolić očekuje da Republička Vlada do kraja meseca donese zaključak po predlogu Udruženja toplana koji se odnosi na reprogramiranje prošlogodišnjeg duga.