Prinudna naplata duga za struju

02. decembar 2013. 09:58 Gradska hronika Pirot Plus Online

Dužnici za struju imali su skoro četiri meseca da sa Elektrodistribucijom sklope ugovore o reprogramu duga za struju, ali su šalteri EPS-a radili i juče, dan nakon isteka zvaničnog roka. Na teritoriji elektrodistribucije Pirot od 10 000 kupaca koji su imai uslov za reporgoram 4 917 iskoristilo je mogućnost da sporazum sklopi, kaže Gordana Jakšić, direktor poslovnog sistema EPS-a Pirot.

-Na teritoriji Pirota bilo je 10 000 kupaca, koji su ispunjavali uslov da sklope reprogram. Mi smo obradili 4 917 zahteva, što je 90 miliona na ime dugovanja od strane ovih korisnika, a otpušteno je oko 26 miliona, što je skoro 30%. Kao i u drugim gradovima, najveći broj korisnika zainteresovan je za jednokratnu isplatu, kod nas je to 3 618 kupaca, dugovanja su od 19.5 miliona a otpušteno je oko 8 miliona dinara. Otpriike 50% kupaca na ovaj način ostvarilo je pravo na optust. Ostali, 5 000 dužnika, možemo reći da će prema njima biti iskorišćene zakonske mogućnsoti i moraće da trpe sankcije – kaže Jakšićeva.

Zbog gužvi koje su se formirale na šalterima distribucije u pojedinim gradovima ostavljena je mogućnost da oni koji nisu sporazum potpisali to učine i danas tokom radnog vremena, kaže Jakšićeva.

-Najverovatnije da ćemo imati još nekog zainteresovanog kupca, današnji dan je taj da naprvimo neku prelaznu varijantu između onog što je bilo previđeno zakonom i onog što je naša narod naučio da to uradi u zadnejm trenutku. U subotu nije bilo velikih guvži, već u 14 časova ije bilo nikog. Naši šalteri rade tokom celog dana i nije problem da se obradi još neki zahtev. Uputstva su data, nastavljamo da radimo, naš rad vezan je za zatvaranje programa iz Niša, i dok oni ne budu zatvoreni iskoristićemo sve mogućnosti u tehničkom smislu – kaže Jakšićeva.

Elektroprivreda Srbije ovim reprogramom dala je građanima mogućnost da zaostale dugove za struju plate od 12 pa čak do 120 rata, u zavisnosti od visine iznosa koji se od njih potražuje. EPS Snabdevanje već isključuje domaćinstva čiji dug prema novom snabdevaču prelazi 10.000 dinara