Prinos pšenice zadovoljavajući, kiša neophodna za spas kukuruza

23. jul 2012. 12:09 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Žetva u pirotskoj opštini polako se privodi kraju. Nepožnjevenih površina ostalo je još samo u brdsko- planinskom delu opštine. Goran Popović, pomoćnik predsednika opštine za poljoprivredu kaže da prosečan prinos iznosi od 3,5 do 4 tone po hektaru, što je solidan rezultat s obzirom na nepovoljne vremenske prilike koje su pratile čitav tok razvoja pšenice.

- Prinos je zadovoljavajući, čak i bolji nego u nekim plodonosnijim delovima Srbije. Većih problema, za sada nije bilo. Registrovana su dva požara, jedan u ataru sela Poljska Ržana, i drugi u Držini, koji su ugašeni bez većih posledica. Druge nepravilnosti nisu zabeležene-kaže Popović

Situacija nije tako pozitivna kada je kukuruz u pitanju. Prema Popovićevim rečima, ukoliko u narednih desetak dana ne padne od 30 do 50 litara vodenog taloga, kukuruz će moći da se koristiti samo za silažu.
-U peskovitim, plićim i zemljištima lošeg kvaliteta kukuruz je već podgoreo i tu, definitivno, neće biti roda. Ukoliko u narednih 5 do 10 dana ne padne veća količina kiše, oglasiće se stručnjaci Poljoprivredne službe sa procenom situacije.

Od ostalih aktuelnosti Popović je napomenuo da se sredstva iz Fonda za poljopriredu nesmetano I redovno isplaćuju. Isplaćuju se subvencije u stočarstvu I pčelarstvu po objavljenim konkursima, gde je zabeležen dobar odziv poljoprivrednih proizvodjača.