Prijem za nagrađene pirotske proizvođače na Novosadskom sajmu

09. jul 2021. 14:00 Privreda Pirot Plus Online

U prostorijama Ugovorne okružne privredne komore Pirot organizovan je svečani prijem i prezentacija proizvoda nagrađenih preduzetnika na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Veroljub Mihajlović, predsednik Opšteg udruženja preduzetnika Pirot, rekao je da je na ovogodišnjem sajmu iz Pirota učestvovalo devet preduzetnika i osvojili su ukupno 17 medalja - četiri srebrne i 13 zlatnih. U poslednjih deset godina pirotski preduzetnici i proizvođači osvojili su 116 medalja, čime su izuzetno afirmisali tradicionalnu hranu pirotskog kraja.

Podsećamo, proizvodjači pirotske peglane kobasice, preradjevina od mleka i vinari nagradjeni su sa 17 medalja.

Opšte udruženje preduzetnika Pirota dobilo je veliki pehar za afirmaciju kvaliteta tradicionalne hrane. Generalnom sekretaru Opšteg udruženja preduzetnika Pirot Veroljubu Mihajloviću, dodeljena je diploma sa posebnim priznanjem za dugogodišnju uspešnu saradnju. 

U kategoriji mleka i mlečnih preradjevina nagradjeni su zlatnim medaljama, Mlekara "Marinković", Mlekara "Ćirko" i PG "Pejčić" iz Poljske Ržane. 

U kategoriji mesa i proizvoda od mesa nagradjeni su zlatnim i srebrnim medaljama: "Agrobašta", "Vitina Iža", "Mrnjak", "Degustacioni centar Boemska potkovica" i "Jelenković" iz Temske. 

U kategoriji vina "Vinarija Savić" osvojila je dve srebrne medalje.

U izjavi za medije Dalibor Tošić, proizvođač peglane kobasice i vlasnik Degustacionog centra Boemska potkovica, rekao je da su u poslednjih deset godina videli da su svi proizvođači peglane kobasice za pohvalu jer prave dobar proizvod, ali je neophodno da se napravi vizija za dalji razvoj peglane kobasice. Oni su registrovali proizvodnju i dobili nacionalnu oznaku za srpski kvalitet, što treba da bude cilj svih proizvođača, poručio je Tošić.

Predrag Stanković Mrnjak ističe da je peglana kobasica koju pravi tradiconalni proizvod njegove porodice. Kada je proizvodnja u pitanju, dodaje Stanković, zahteva mnogo truda i rada, a da bi se proizvele dovoljne količine za izvoz potrebne su velike količina mesa.

Marjan Savić, vlasnik Vinarije Savić, istakao je da mu je drago što je u društvu nagrađenih na Novosadskom sajmu. Prema njegovim rečima, to je dokaz da idu u dobrom pravcu i da je kvalitet prioritet.

Inače, Vinarija Savić planira da u narednom periodu iskoristi mogućnosti koje država pruža za razvoj vinogradarstva i iniciraće razvoj ove grane poljoprivrede u pirotskom kraju.