Prijava potraživanja od Alpine do 16. avgusta

01. jul 2013. 11:00 Privreda Pirot Plus Online

Podizvođači koji nisu naplatili potraživanja od austrijske firme Alpina Bau Gmbh, mogu pred nadležnim sudom u Beču da prijave potraživanja do 16. avgusta ove godine.

Prvo poverilačko ročište zakazano je za 4. juli, rečeno je u preduzeću Koridori Srbije.

Koridori Srbije će do kraja iduće nedelje doneti odluku o eventualnom raskidu ugovora sa firmom Alpina (Bau Gmbh) iz Austrije, zbog njenih finansijskih problema, sa kojom ima ugovorenu izgradnju Koridora 10 u vrednosti od 59,3 miliona evra, kažu u Koridorima Srbije.

Preduzeće Koridori Srbije je dobilo zvaničan dopis Alpine da se nalazi u stečaju i da je prijavila postupak reorganizacije bez samostalnog upravljanja.

Nadzorni organ "Eptisa-Safege-IRD" poslao je obaveštenje Koridorima Srbije da su se stekli uslovi za jednostrani raskid ugovora, ali su kreditori - Svetska banka i Evropska banka za obnovu i razvoj tražili da im se dostavi mišljenje pravnih stručnjaka.

Srbija ima potpisane ugovore o izgradnji autoputeva na deonicama Pirot Istok - Dimitrovgrad i obilaznica oko Dimitrovgrad, zbog čega Koridori Srbije žele da se u što kraćem roku definiše status postojećih ugovora u skladu sa novonastalim okolnostima.

"Prema zahtevu kreditora potrebno je dostaviti pravno mišljenje kojim bi se potvrdila opravdanost razloga za raskid ugovora, sve u cilju pune pravne sigurnosti Republike Srbije, kao investitora što se očekuje do kraja sledeće nedelje", kažu u Koridorima.

Nakon dobijenog pravnog mišljenja, Koridori Srbije će u saradnji sa kreditorima i Vladom Srbije doneti odluku o daljim koracima.

"S obzirom da su u pitanju poslovi čija ugovorena vrednost iznosi 59,3 miliona evra i da postoje uzajamna potraživanja na koja se pozivaju obe ugovorne strane, Koridori Srbije sa posebnom pažnjom rešavaju novonastalu situaciju, kako bi u potpunosti zaštitili interese Republike Srbije", navode u Koridorima Srbije.

Alpina je angažovana na izgradnji autoputa od Pirota do Dimitrovgrada i obilaznici oko Dimitrovgrada do granice sa Bugarskom, osim dva tunela, čija je izgradnja poverena grčkoj Terni.

Deonica Pirot Istok- Dimitrovgrad je na prvom lotu - trasa i mostovi od Pirot (istoka) do Sukova završena 53,82 odsto, na drugom lotu - trasa, mostovi i tunel od Sukova do obilaznice oko Dimitrovgrada završena je 45, 87 odsto. Trasa obilaznice oko Dimitrovgrada do graničnog prelaza sa Bugarskom završena je 61,7 odsto, a mostovi na obilaznici 86,56 odsto.

Radovi na toj obilaznici su započeti u aprilu 2010.godine, sa rokom od 720 dana. Dužina deonice je 8,6 km. Radovi na deonici Pirot istok- Dimitrovgrad započeti su u novembru 2010. godine, sa rokom od 540 dana, a dužina deonice je 14,3 km.

Radovi na deonici Pirot - Dimitrovgrad finansiraju se iz kredita EBRD, a radove na obilaznici oko Dimitrovgrada kreditira Svetska banka.