Prezentovani rezultati projekta „Zaigraj novu rolu, ne traži zabludu u alkoholu“

10. septembar 2012. 11:47 Društvo Pirot Plus Online

U novom prostoru Omladinskog kulturnog centra, Udruženje građana „Vizija“ prezentovalo je rezultate projekta „Zaigraj novu rolu, ne traži zabludu u alkoholu“. Od maja do septembra anketirano je 1000 učenika iz srednjih škola Pirotskog okruga, pretežno II i III razreda, a rezultate istraživanje prezentovala je Danijela Antić menadžer projekta.

-Rezultati istraživanja pokazuju da mladi lako dolaze do alkohola. Državne vlasti ne čine dovoljno da bi sprečili konzumiranje alkohola među maloletnicima. Zakon o zabrani prodaje alkohola maloletnim licima i zabrana točenja alkohola maloletnicima ne primenjuju se u praksi. Većina mladih konzumira alkohol zbog svoje okoline, mladi piju da bi se opustili. Školski planovi i programi ne čine dovoljno kako bi se ukazalo mladima na to da je alkohol štetan. Mladi misle da alkohol nije štetan ako se konzumira u malim količinama. Mali broj ispitanika naveo je da je zavisnik od alkohola, ne uvidjaju opasnost od stvaranja zavisnosti-kaže Antićeva.

Luka Stanković, rukovodilac mreže vršnjačkih edukatora udruženja Vizija, kaže da je problem alkoholizma kod mladih sve izraženiji i da ga treba ozbiljnije shvatiti.

Miloš Dinić, predsednik nadzornog odbora Udruženja kaže da će biti realizovane i druge aktivnosti u vidu psiholoških radionica, podela lifleta, a 15. septembra biće organizovana obuka vršnjačkih edukatora na nivou okruga. Drugi deo projekta u vidu pozorišne predstave dvojezičnog karatkera biće realizovan sredinom oktobra u svim opštinama na niovu Okruga. Projekat „Zaigraj novu rolu, ne traži zabludu u alkoholu“ realizuje se u saradnji sa Narodnim pozorištem u Pirotu, Centrom za kulturu u Dimitrivgradu uz finansijku podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije. Vrednost projekta je 1.200.000 dinara.