Prezentacija Programa finansijske podrške preduzetništvu u 2020. godini u Pirotu

12. februar 2020. 10:37 Privreda Pirot Plus Online

Regionalna razvojna agencija Jug Niš i Ugovorna okružna privredna komora Pirot organizuju predstavljanje Programa finansijske podrške preduzetništvu u 2020. godini koje raspisuje Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj i Razvojna agencija Srbije. 

Prezentacija programa biće održana u četvrtak 13.02.2020. godine u 12 časova u sali Ugovorne okružne privredne komore Pirot, ul. Dobrice Milutinovića, TC „Vezni trakt“, lokal br. 5 u Pirotu.

Promociju će držati Maja Virijević, menadžerka sektora za razvoj ekonomije i ljudskih resursa u Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug.

Ovim programom se utvrđuju ciljevi, namena sredstava, finansijski okvir, pravila za dodelu bespovratnih sredstava i način realizacije programa.

Sredstva izdvojena za ovaj program, u iznosu od 850 miliona dinara, biće stavljena na raspolaganje preduzetnicima, mikro, malim, srednjim i velikim privrednim subjektima i zadrugama, čime će se postići veća konkurentnost srpske privrede.

Takođe, usvojena je i Uredba o utvrđivanju programa i raspisan je Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2020. godini.
Bespovratna sredstva u iznosu od 150 miliona dinara, namenjena su za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima, registrovanim u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva

Usvojenom Uredbom o utvrđivanju „Programa podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme za 2020“. godinu, Vlada je obezbedila bespovratna sredstva u iznosu od 2.000.000.000 dinara, kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata, proširila proizvodnja i ojačala konkurentnost, a sa osnovnim ciljem – otvaranje novih radnih mesta.

Razvojna agencija Srbije raspisuje sledeće programe podrške u 2020. godini:
„Program podrške za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija 2020“
Osnovni cilj Programa-Podizanje kapaciteta privrednih društava za uključivanje u međunarodne lance vrednosti.
Podržane oblasti mera poboljšanja:
1. Ulaganje u materijalnu imovinu korisnika
2. Konsultantske podrška

Opredeljen budžet-300 miliona dinara.
„Program podrške za promociju izvoza 2020“
Osnovni cilj Programa-Podizanje kapaciteta privrednih društava za izlazak na međunarodna tržišta i povećanje njihove konkurentnosti na istim. Opredeljen budžet-250 miliona dinara.

Zbog ograničenog broja mesta, potrebno je potvrditi svoje prisustvo putem mejla na adresu officepirot@rra-jug.rs ili info@komorapirot.com, do srede 12.02.2020. u 16 časova, a za sve dodatne informacije možete se obratiti na brojeve telefona 010/500-924 i 060/5600180.