Preventivni pregledi u Centru za prevenciju povodom Svetskog dana dijabetesa

14. novembar 2017. 12:00 Društvo Pirot Plus Online

Povodom Svetskog dana dijabetesa, koji se obeležava 14. novembra, danas je u Centru za prevenciju Doma zdravlja Pirot organizovana akcija sa određivanjem nivoa šećera u krvi i preventivni pregledi (određivanje indeksa telesne mase, merenjem krvnog pritiska, rađenje skrininga za dijabetes, depresiju i kardio-vaskularnih bolesti, predavanje, deljenje edukativnog materijala i saveta).

Ove godine Svetski dan dijabetesa obeležava se pod sloganom “Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu budućnost”. Kampanja je namenjena svim ženama u riziku da obole ili obolelim od dijabetesa.

Glavna sestra Centra za prevenciju Danijela Šnele ističe da se ovaj dan obeležava kako bi se podigao nivo svesti ljudi o ovoj bolesti, kako bi se upoznali sa ovom bolešću i faktorima rizika. Prema njenim rečima edukacija je vrlo važna jer samo dobro edukovan dijabetičar može duže i kvalitetnije da živi.

Predviđenim aktivnostima obeležavanja Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti promoviše se značaj pristupačne i jednake dostupnosti neophodnim lekovima, medicinskoj tehnologiji, edukaciji samokontole dijabetesa i informacijama potrebnim za postizanje optimalnog ishoda lečenja i unapređenje prevencije tipa 2 dijabetesa.

Logo svetskog dana dijabetesa je plavi krug koji simbolizuje jedinstvo globalne dijabetes zajednice u borbi protiv pandemije dijabetesa.

Akcija traje do 13 časova.

Sutra, 15. novembra, obeležava se Svetski dan borbe protiv hronične opstruktivne bolesti pluća. U Centru za prevenciju pacijentima će biti na raspolaganju sve usluge i preventivni pregledi koji su i danas organizovani. Akcija će biti realizovana od 11 do 13 časova.