Prestižna nagrada "Zlatna arhiva" Istorijskom arhivu Pirot

10. decembar 2021. 12:00 Društvo Pirot Plus Online

Istorijski arhiv u Pirotu je po odluci komisije „Fondacije Aleksandar Arnautović“ Državnog arhiva Srbije ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade „Zlatna arhiva“ koja se dodeljuje najuspešnijim arhivskim ustanovama i arhivistima u Srbiji.

Nagrada „Zlatna arhiva“ je ustanovljena 1998. godine kao najviše priznanje u oblasti arhivske delatnosti i kao uspomena na Aleksandra Arnautovića (1888-1982), jednog od najuglednijih upravnika Državne arhive.

Ovo je bio povod da razgovaramo sa Davorom Lazarevićem, direktorom ustanove. Pema njegovim rečima svaka nagrada prija, posebno kada je iz struke. 

Nagrada je došla u prave ruke s obzirom da je u prethodnih nekoliko godina Istorijski arhiv iskoračio krupnim koracima napred, pre svega u oblasti izdavaštva, ali i prikupljanja i čuvanja arhivske građe. Zasluge pripadaju svima, rekao je Lazarević.

Nagrada je došla neočekivano, posebno zbog činjenice da smo konkurisali na inicijatilju ljudi iz Državnog arhiva koji su prepoznali ozbiljan rad arhivista pretočen u 2 do 3 godišnje publikacije, što je svojsveto mnogo većim iojnijim kolekivima. 

Inače Aleksandar Arnautović rođen je u Pirotu, i na svečanoj ceremoniji dodele nagrada predstavnicima Državnog arhiva biće simolično uučena kopija njegovog izvoda iz Matične knjige rođenih. 

Dobitnicima se u okviru nagrade dodeljuje Povelja „Zlatna arhiva“, skulptura „Minijatura Državnog arhiva Srbije“ i novčana nagrada.
Svečana ceremonija za ovogodišnje laureate biće upriličena u utorak, 14. decembra 2021. godine, u prostorijama Državnog arhiva Srbije u Beogradu.