Premijera predstave "Druga strana" - Potraga za izgubljenim indentitetom

03. mart 2021. 21:39 Kultura Pirot Plus Online

Večaras je ansambl Narodnog pozorišta Pirot izveo premijeru predstave "Druga strana", u režiji Vladimira Lazića, po tekstu Dejana Dukovskog. 

Tekst  Dukovskog, "Druga strana" svojevrstan je nastavak njegovog popularnog dela “Bure baruta”. Radnja je smestena u vozu, punom putnika, a govori o teškom vremenu u kojem se naš narod našao nakon raspada Jugoslavije, njihovim stradanjima, propastima i strahovima.

Ovom predstavom glumac Milan Nakov obeležava 20 godina umetničkog rada. Na tome mu je čestitao i upravnik pozorišta Gradimir Filipović. 

Tragedija vremena u kome živimo postavlja nas pred nezaobilazno pitanje: da li postoji bilo kakva šansa da se traume iz detinjstva i mladosti ili iz nekih surovih "godina koje su pojeli skakavci", potisnu, spakuju i zauvek zaborave? Ili je sve to sizifovski uzaludan napor, bez šanse da se nazre svetlo u tunelu, u kome će "starost-groblje mrtvih reči i more uspomena, kao sudbinska neminovnost, postati raj prošlosti".
Ako će išta ublažiti večnu neizvesnost i strah od mutne budućnosti, prisetimo se reči Marka Aurelija: "Život je jedan zastrašujući san u kojem nam se smrt svakodnevno osmehuje, a mi, nemoćni, jedino što možemo da učinimo je da joj uzvratimo osmehom" - tako reditelj Lazić govori o predstavi.

Ulogom  Lakija Milan Nakov obeležio je dve decenija rada u pirotskom Narodnom pozorištu.

Uloga je bila teška i nadam se da sam i ja i svi članovi ansambla odgovorili zahtevima predstave i reditelja Lazića. 

Predstava će u premijernom terminu biti izvedena i u četvrtak, 4. marta sa početkom u 19 časova.