Pregovori advokata i Ministarstva pravde okončani bez rešenja

30. decembar 2014. 08:01 Društvo Pirot Plus Online

Pregovori između Ministarstva pravde i predstavnika advokata, posle dve nedelje i sedam održanih sastanaka praktično su okončani bez postignutog rešenja, rekla je za Portal Plus online i Plus radio Jasmina Vidanović, predsednica Advokatske zajednice Pirot.

- Mi smatramo da su pregovori okončani neuspešno. Ministarstvo pravde je odbilo da nam izađe u susret u pogledu zahteva za izmenama Zakona o javnom beležništvu i pratećeg seta zakona, kaže Vidanovićeva.

Više stotina advokata protestovalo je juče ispred zgrade Ustavnog suda zbog toga što se četiri meseca ne odlučuje o ustavnosti Zakona o javnom beležništvu.

- Mnoge naše kolega protestovali su juče ispred zgrade ovog Suda. Prve inicijative za ocenu ustavnosti pomenutih zakona predate su Ustavnom sudu 17. septembra. Ustavni sud Srbije je 11. decembra saopštio da je do tog dana dobio ukupno 76 inicijativa za ocenu ustavnosti povodom Zakona o javnom beležništvu i drugih sa njim povezanih zakona, kao i da se po tim predmetima prioritetno postupa. Advokati su u više navrata podnosili urgencije Ustavnom sudu, kako bi požurio sa donošenjem odluka o njihovim inicijativama.

Advokati protestuju od 17. septembra.