Predstavnici Slobodne zone Pirot na Evropskom samitu slobodnih zona u Skoplju

04. maj 2019. 09:20 Privreda Pirot Plus Online

Evropski samit, koji je održan u glavnom gradu Severne Makedonije, Skoplju, imao je za cilj da okupi regionalne ministre i visoko rangirane predstavnike slobodnih zona kako bi kreirali platformu za deljenje najboljih iskustava, promociju saradnje, pronalaženju rešenja i podsticaj razvoja budućih slobodnih zona.

Na Samitu koji je organizovan od strane Direktorata za tehnološke industrijske razvojne zone (DIDTZ) i Svetske organizacije Slobodnih zona (WFZO) uz podršku Slobodne zone Pirot i Regionalne kancelarije za jugoistočnu evropu WFZO, učestvovalo je 350 zvaničnika među kojima su dr Kočo Angjušev, pomoćnik premijera Republike Makedonije za privredu, Krešnik Bekteši, Ministar privrede, Lilija Ivanova, pomoćnica ministra privrede Bugarske, dr Mohamed Al Zarooni, predsedavajući WFZO, Aleksandar Mladenovski, izvršni direktor DITDZ.

Samir Hamrouni, (generalni direktor) World free zone organization, DK i Nika Manukova, direktor za Evropu World free zones organizationDr Dragan Kostić i Samir Hamrouni su potpisali ugovor o zastupanju sa WFZO za “National contact point” u svakoj zemlji na svetu gde ima zona. WFZO želi da ima po jednog čoveka sa kojim menja informacije i koji ih predstavlja. Inače je regionalna kancelarija WFZO u Slobodnoj zoni Pirot i pokriva Jugoistočnu Evropu.

Dr Dragan Kostić je, u ime Slobodne zone Pirot i Regionalne kancelarije Svetske organizacije slobodnih zona je na uvodnom delu predložio nov model razvoja slobodnih zona.

„Potrebno je pripremiti slobodne zone za nove tehnologije, harmonizovati regulative, omogućiti nesmetanu primenu novih tehnologija i omogućiti pogodnosti za privlačenje istih.“ Izjavio je dr Kostić.